Hendrix Genetics

Analyse Varkens

Rust op biggenmarkt, maar niet op varkensmarkt

2 Oktober 2023 - Wouter Baan

De biggenmarkt staat in het teken van een stabiele vraag en een stabiel aanbod. Wel zijn incourante restkoppels lastiger te vermarkten, maar dit zet geen druk op de DCA BestPigletPrice. De varkensprijs van Vion moet deze week wel opnieuw toeleggen, waarmee er sprake blijft van onrust.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat de DCA BestPigletPrice deze week gelijk zou blijven op €61,50 per big mag geen verrassing zijn. De markt is redelijk in balans, hoewel de vraag niet wild is. Tegelijkertijd zijn de aangeboden aantallen ook niet overmatig ruim. De exportvraag wordt extra beperkt doordat er in Duitsland deze week een dag minder wordt geslacht. Daardoor is er vanzelfsprekend ook minder plaatsingsruimte voor biggen.

Voor de zogeheten restkoppels van 200 tot 300 biggen is moeilijk afzet te biggen. Voor courante koppels vrije biggen met gewilde genetica geldt dit overigens niet. Die worden vaak nog voor krap meer dan €80 verhandeld, wat iets boven de Duitse notering is.

Vion verlaagt opnieuw
De rust op de biggenmarkt is niet van toepassing op de varkensmarkt. Vion verlaagt de notering deze week opnieuw met 2 cent tot €2,28 per kilo (inclusief btw). Dit is de tweede verlaging op rij. De vorige keer volgden de andere slachterijen in Nederland (deels) de beweging van de marktleider. De signalen zijn sterk dat dit deze week opnieuw gaat gebeuren. Daarbij hanteert Vion in Duitsland een Hauspreis wat het sentiment ook geen goed doet.

De vleesonderdelenprijzen van DCA zakken deze week overigens niet verder, op de lever na. De afzet van slachtbijproducten hapert wel, wat de marges bij slachterijen klaarblijkelijk dusdanig drukt dat de inkoopprijzen hieraan moeten geloven. 

Klik hier voor een toelichting op de DCA BestPigletPrice. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden