Shutterstock

Nieuws Varkens

Duitse varkensprijs opnieuw onderuit

4 Oktober 2023 - Wouter Baan - 2 reacties

Na een stabiele onderbreking zakt de Duitse varkensprijs (VEZG) deze week verder. De uitval van een slachtdag zorgt voor extra druk op de toch al niet te stabiele markt. In Nederland zijn ook prijsverlagingen zichtbaar. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De huidige varkensmarkt valt te vergelijken met een gure herfstdag, waarbij de wind af en toe de kop op steekt om vervolgens weer te gaan liggen. Nadat de VEZG-notering twee weken geleden met €0,05 omlaag ging, volgde afgelopen week een stabiele mutatie. Nu gaat er opnieuw €0,05 van de Duitse varkensprijs af, waarmee deze teruggezakt tot €2,20 per kilo. Historisch gezien nog steeds een puik prijsniveau, maar tegelijkertijd ook het laagste niveau sinds begin dit jaar. Sinds eind juli verdampte al 30 cent van de koerswaarde.

De prijsdruk komt deze week uit twee hoeken. Enerzijds hapert de vleesafzet dit najaar. Daarbij viel er eerder deze week een slachtdag uit vanwege de viering van de Dag van de Duitse Eenheid op drie oktober. Hierdoor valt het aanbod (dat seizoensmatig ook oploopt) tijdelijk ruimer uit, hoewel er van een overaanbod zeker geen sprake is.

Nederland
In eigen land is er ook sprake van prijsdruk, zij dat minder extreem dan in Duitsland. In navolging op Vion verlaagt ook Van Rooi Meat met 2 cent tot €2,01 per kilo. Compaxo noteert hetzelfde niveau met een verlaging van 1 cent. Op basis van het huidige zwakke sentiment dreigen de roepprijzen van Nederlandse slachterijen op korte termijn weer onder grens van €2 uit te komen.  

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox