Shutterstock

Nieuws Agribusiness

Veevoerbedrijven eisen compensatie voor krimp

5 Oktober 2023 - Wouter Baan - 4 reacties

Veevoederbedrijven FransenGerrits en P. Bos Veevoeders zijn een rechtelijke procedure gestart tegen de staat. Zij willen worden gecompenseerd voor de nadelige gevolgen die de stoppersregeling in de varkenshouderij voor hen heeft.

Deze veevoerbedrijven halen hun omzet nagenoeg volledig uit Nederland en dan vooral in de varkenshouderij. Door de krimpende varkensaantallen lopen zij nu afzet mis. Volgens FranssenGerrits gaat het om 10% van de afzet. Dit staat gelijk aan 50.000 ton voer, wat neerkomt op €20 miljoen omzetverlies. Dat de bedrijven hiervoor niet worden gecompenseerd, vinden zij niet evenredig. Met de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv) zijn in totaal 580.593 varkenseenheden uit de markt gehaald. De varkensstapel in Nederland is de afgelopen jaren van ruim 12 miljoen teruggezakt tot 10,9 miljoen. De verwachting is dat de dalende trend doorzet.

'Geen ondernemersrisico'
De veevoerbedrijven worden bijgestaan door advocatenkantoor Defares in Amsterdam. Advocaat Kenneth Defares laat aan Boerenbusiness weten dat eerder deze week een mondelinge behandeling van de zaak heeft plaatsgevonden. Het vonnis wordt naar alle waarschijnlijk op 15 november uitgesproken door de rechtbank in Den Haag. Defares wil nog niet vooruitlopen op de uitspraak. Wel vindt hij dat in deze casus van een ondernemersrisico geen sprake is. "Varkenshouders en veevoerbedrijven opereren in dezelfde keten. Dan kan het niet zo zijn dat de ene partij ruimhartig wordt uitgekocht, terwijl de andere partij met lege handen achterblijft", aldus Defares. Mogelijk sluiten nog andere veevoerbedrijven zich bij de procedure aan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Abonnee
Zeeuw 5 Oktober 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10906242/veevoerbedrijven-eisen-compensatie-voor-krimp]Veevoerbedrijven eisen compensatie voor krimp [/url]
Ik vind dat zij helemaal gelijk hebben!
Abonnee
sjak 5 Oktober 2023
De veevoer leveranciers hebben helemaal niks voor ons als varkenshouders gedaan!
Om het geweld uit Den haag tegen te houden!
Dus niet piepen nu!
Abonnee
jan jansen 5 Oktober 2023
Beetje gek! Kan een loodgieter ook compensatie krijgen bij een krimpende markt?
Abonnee
Zeeuw 5 Oktober 2023
Sjak , als dat zo is en ik geloof je helemaal dan heb jij 100% gelijk.
Toen niets gedaan dan ook nu van de baan!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden