Shutterstock

Analyse Varkens

Kan varkensmarkt vormdip van zich afschudden?

13 Oktober 2023 - Wouter Baan - 13 reacties

De varkensmarkt zit momenteel in een vormdip die we bijna niet meer kennen van de afgelopen jaren. De neerwaartse druk op de prijzen is groot. Hoewel de perspectieven voor de vleesafzet matig zijn, ontstaat er mogelijk wel snel meer rust in de markt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Slachterijen hebben in de afgelopen weken duidelijk het initiatief naar zich toe getrokken, gezien de stevige verlagingen die zij doorvoerden. Toch is het te kort door de bocht om hen als boeman te bestempelen, want ook zij zitten in een lastig pakket. De vraag naar vlees is uitermate lauw. Er zijn daarbij weinig signalen die wijzen op een snelle verbetering van de afzet. Het invriezen van vlees is ook niet aanlokkelijk bij dalende prijzen en hoge vrieskosten.

Zwakke exportcijfers
De Duitse varkensmarkt daalde deze week met maar liefst 10 cent tot €2,10 per kilo, de grootste verlaging in exact een jaar. Daarmee werd door de producentenverenigingen in Duitsland gehoor gegeven aan de wil van slachterijen, die het anders wel middels een Hauspreise afdwingen. Vooral de afzet van bijproducten oefent druk uit op de verwaarding van het karkas. Op de wereldmarkt is Europa, ondanks de afwaarderingen van de afgelopen weken en de relatief zwakke euro, nog altijd veel te duur tegenover de Verenigde Staten en met name Brazilië. Dit komt ook goed tot uiting in de Europese exportcijfers van Eurostat die bijna 30% onder het niveau van vorig jaar liggen. Sinds 2014 was de uitvoer niet zo slecht als dit jaar. Nederland doet het wat beter dan het Europees gemiddeld, maar daar is dan ook alles mee gezegd.

Europese vleesmarkt overvoerd
Het vlees dat niet op de wereldmarkt geëxporteerd wordt, moet binnen Europa worden afgezet. Spanje en Denemarken overvoeren de Europese markt behoorlijk, zo wordt aangegeven. Dat doet het marktsentiment vanzelfsprekend geen goed. Wel is de gedachte dat slachterijen in Nederland en Duitsland met de afwaarderingen van de afgelopen weken weer meer concurrerend zijn om afzet terug te winnen. Marktleider Tönnies geeft zelf publiekelijk aan hoopvol te zijn dat de rust in de markt snel terugkeert en verwacht stabiele varkensprijzen. De geluiden in de markt zijn dat de Duitse varkensprijs komende week dan ook niet verder zakt. Historisch gezien is bovendien ook aannemelijk dat de prijs niet wegzakt. 

Varkensaanbod groeit
Ondertussen groeit het varkensaanbod gestaag. Van krapte is ondertussen geen sprake meer, zoals dat van de zomer het geval was en waardoor de prijzen in de benen werden gehouden. Met 293.290 varkens in week 40 lag het slachtcijfer weliswaar behoorlijk onder het niveau van vorig jaar, maar een stijgende lijn is zichtbaar. Dit past ook bij het seizoenspatroon. Deze slachtaantallen zijn ruimschoots genoeg om de huidige zwakke vleesafzet in te vullen. Normaal gesproken zet de stijging van het slachtcijfer door tot halverwege december.

De Duitse prijsdruk werkt komende week nog door op de Nederlandse markt. Zodoende zakt de DCA Beursprijs 2.0 met €0,05 tot €2,08 per kilo voor de geslachte varkens. De prijs van levende varkens daalt met €0,04 tot €1,65.

Klik hier voor een toelichting op de notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden