Shutterstock

Analyse Varkens

Prijzen op Chinese varkensmarkt dalen weer

24 Oktober 2023 - Matthijs Bremer

De Chinese varkensvleesproductie is in de eerste negen maanden van 2023 flink gestegen. Door het grote aanbod bleek de opleving op de varkensvleesmarkt van korte duur. De lage varkensvleesprijzen hebben heel het jaar al duidelijk effect op de Chinese importen uit Europa. Hoewel de prijzen in 2024 waarschijnlijk stijgen, is het onwaarschijnlijk dat de Europese markt daarvan profiteert.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de eerste negen maanden van het jaar steeg de productie met 3,6% tot 43,01 miljoen ton. Heel het jaar viel de productie al hoger uit, maar vooral in het derde kwartaal maakte de Chinese varkensvleesproductie stevige groei door. In het derde kwartaal steeg de productie met 4,8% vergeleken met het jaar ervoor. In totaal werd er in China in die periode maar liefst 12,69 ton varkensvlees geproduceerd, zo blijkt uit data van het Chinese nationale statistiekbureau.

Als gevolg van de hogere productie was de Chinese varkensvleesprijs behoorlijk gedaald. Medio juli daalde de Chinese slachtprijzen tot 14,19 yuan (bij de huidige wisselkoersen €1,83). Toen de Chinese overheid in juli en augustus hun voorraden besloot aan te vullen, was er even sprake van een opleving. Eind augustus stegen de Chinese slachtprijzen tot 17,21 yuan (€2,22). Inmiddels is er weer druk op de varkensvleesprijzen. Volgens de laatste beschikbare notering begin oktober was de prijs gedaald tot 16,27 (€2,10) yuan en volgens Reuters is de prijs sindsdien met 4,5% gedaald tot 15,54 yuan (€2,01).

Europa verliezer
De grootste verliezer van de hogere Chinese varkensvleesproductie lijkt de Europese Unie te zijn. Omdat de Europese varkensvleesprijzen een stuk hoger zijn dan de Noord- en Zuid-Amerikaanse, is het op het moment een stuk minder aantrekkelijk om varkensvlees uit Europa te importeren. De export vanuit de Europese Unie naar China heeft een flinke stap naar beneden gezet. Tussen januari en augustus 2023 werd 804.761 ton varkensvlees naar China geëxporteerd. In 2022 was de export nog 939.222 ton, zo'n 14,3% meer dan vorig jaar.

Deze daling is een stuk groter dan de daling in andere vooraanstaande varkensvleesproducerende landen. De Braziliaanse varkensvleesproductie daalde in de eerste negen maanden van 2023 met slechts 2,1% ten opzichte van 2022 tot 311.100 ton. De Verenigde Staten boekte in de eerste acht maanden van 2023 zelfs een positief resultaat. Tussen januari en augustus exporteerde de VS 348.491 ton varkensvlees naar China, zo blijkt uit data van de U.S. Meat Export Federation (USMEF). In 2022 lag de export in dezelfde periode ongeveer 10% lager en exporteerde de Verenigde Staten zo'n 317,845 ton varkensvlees naar China.

Krimpende varkensstapel  
Het lijkt erop dat deze situatie volgend jaar licht verandert. Er zijn signalen dat de Chinese varkensvleesproductie in 2024 weer daalt, wat in theorie voor ruimte voor exporten vanuit de Europese markt kan zorgen. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) schat in dat de Chinese varkensvleesproductie in 2024 met 1% daalt van 56,50 miljoen ton tot 55,95 miljoen ton. Volgens de USDA komt dat doordat de lage prijzen zich tegen de Chinese markt beginnen te keren. Varkenshouders lijken op het moment weinig gemotiveerd om te investeren. Daarnaast constateert de USDA dat de lage slachtprijzen ertoe leiden dat kleinere producenten hun bedrijf opheffen.

Toch is het niet waarschijnlijk dat Europa lang van de lagere varkensvleesproductie kan profiteren. Ongeveer anderhalve maand geleden maakte China bekend voor het eerst in vijftien jaar weer varkensvlees uit Rusland te accepteren. Als reactie op het nieuws heeft Rusland zicht ten doel gesteld 200.000 ton varkensvlees per jaar naar China te exporteren.                                    

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden