Shutterstock

Analyse Varkens

Veel vraag naar varkens, ondanks zwakke vleesafzet

27 Oktober 2023 - Wouter Baan

Nu de rust op de varkensmarkt is weergekeerd, kan weer vooruit worden gekeken naar wat de laatste twee maanden van dit jaar in petto hebben. Verschillende krachten werken daarbij tegen elkaar in. De vleesafzet mag dan al tijden zwak zijn; de vraag naar varkens is desalniettemin goed. Hoe komt dat? 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Duitse varkensprijs bleef deze week voor derde keer gelijk op €2,10 per kilo. Ook in Nederland en België bewogen de noteringen zijwaarts. In Spanje is nog wel sprake van prijsdruk. Daarmee kan geconcludeerd worden dat in dit deel van Europa de rust is weergekeerd. Ook op de vleesmarkt is de prijsdruk in grote lijnen gaan liggen, hoewel slachterijen nog wel een zwakke afzet van bijproducten op de wereldmarkt melden.

Zaterdagslacht
Op dit moment vallen twee dingen in de markt prominent op. De vraag naar slachtrijpe varkens is behoorlijk goed, mede ook omdat sommige partijen op zaterdag slachten. Dit suggereert dat de marges bij slachterijen aardig zijn hersteld. Wat ook opvalt, is dat er melding wordt gemaakt van lage vleesvoorraden in Europese koelhuizen. Dit heeft met een aantal dingen te maken: De vrieskosten zijn nog steeds hoog en de beschikbare opslagcapaciteit is redelijk beperkt. Ook is de rente fors toegenomen, wat het voorfinancieren van voorraden er niet aantrekkelijker opmaakt. Daarbij zijn slachterijen sowieso al tijden huiverig om voorraden in te vriezen. In een dalende markt is dat immers niet aantrekkelijk.

Lage vleesvoorraden
De lage vleesvoorraden geeft de markt een volatiel karakter. Het verklaart ook waarom de varkens gemakkelijk worden opgenomen. Slachterijen hebben leveringsverplichtingen richting de retail en hebben aantallen nodig om daaraan te voldoen. Daarbij ligt het aanbod niet op straat, getuige ook de achterblijvende slachtcijfers met voorgaande jaren. Met 287.932 varkens vorige week was het slachtcijfer zo'n 10% lager dan dezelfde week vorig jaar. In veel Duitse deelstaten valt er volgende week een slachtdag uit (vanwege de viering van Allerheiligen op 1 november), maar dit zorgt in Nederland nauwelijks voor extra aanbod. Mocht de Kerstvraag vanaf halverwege november loskomen, dan kon de markt zomaar eens gaan verrassen. De perspectieven zijn bij voorbaat zeker niet slecht. 

Zover is het op dit moment nog niet en zodoende blijft de DCA Beursprijs 2.0 staan op €2,08 per kilo voor de geslachte varkens. De prijs van levende varkens noteert ook gelijk op €1,65 per kilo.

Klik hier voor een toelichting op de notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden