Shutterstock

Analyse Varkens

Varkensprijs houdt zich nog even koest

3 November 2023 - Wouter Baan

De situatie op de varkensmarkt is niet veel veranderd sinds afgelopen week. Het aanbod is overzichtelijk en kan gemakkelijk worden geplaatst bij Nederlandse slachterijen. Op de vleesmarkt is het wachten tot de kerstvraag loskomt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In een gebroken slachtweek (vanwege Allerheiligen) bleef de Duitse notering opnieuw stabiel op €2,10 per kilo. Ook in Nederland koersen de prijzen zijwaarts verder. De varkensprijzen mogen dan relatief hoog zijn, toch hopen met name vleesvarkenshouders op een kerstrally dit jaar. De hoge biggenkosten die bovendien weer oplopen wakkeren dit verlangen extra aan.

Vanaf half november
Ondertussen is het november, maar het is nog te vroeg om de eerste signalen van extra vraag te bespeuren. Doorgaans komt de kerstvraag op de vleesmarkt vanaf half november op gang. Tot die tijd moet de markt het waarschijnlijk doen met zijwaartse stapjes. Ook de vleesprijzen bewegen in grote lijnen stabiel, hoewel de hammen met been wel wat onder druk staan. Dit komt door de oplopende slachtcijfers en een bijna structureel gebrek aan personeel in Europese slachthuizen. De vreesvoorraden zijn in de regel vrij krap, zo wordt door partijen aangegeven. Wel zijn in de vleeshandel de effecten merkbaar van goedkoper aanbod uit Spanje en Denemarken. 

Oplopende slachtcijfers
In Nederland bleef het slachtcijfer vorige week opnieuw steken onder het niveau van 300.000 varkens. In Duitsland hingen 774.604 varkens aan de haak, het hoogste aantal tot nu toe in 2023. De stijging is krachtiger dan je normaal gesproken zou verwachten. Dit verklaart ook waarom de export van levende varkens vanuit ons land naar Duitsland op dit moment wat moeizamer gaat. Ook in Spanje en Denemarken wordt meer geslacht. Waarschijnlijk zijn de oplopende slachtaantallen een gevolg van groeivertraging eerder dit jaar.

Komende week blijft de DCA Beursprijs 2.0 staan op €2,08 per kilo voor de geslachte varkens. De prijs van levende varkens noteert eveneens gelijk op €1,65 per kilo.

Klik hier voor een toelichting op de notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox