Shutterstock

Analyse Voer

Mengvoerprijzen blijven nog wel even dalen

6 November 2023 - Wouter Baan

De krachtvoerprijzen zijn ook in oktober gedaald, zo blijkt uit cijfers van Wageningen Economic Research. De prijsdaling zet vermoedelijk ook in de komende maanden door. Dit ondanks dat de grondstoffenprijzen weer met een schuin oog omhoog kijken. 

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van vleesvarkensbrok daalde afgelopen maand met €0,50 tot €31,95 per 100 kilo. Dit is het laagste niveau sinds december 2021. Ook de andere varkensvoeders daalden in vergelijkbaar tempo. De rundveevoeders laten een vergelijkbaar patroon zien. Zo daalde de prijs van A-brok met €0,40 tot €32,55 per 100 kilo. Daarmee zet het beeld van de afgelopen maanden door.

In de komende maanden liggen verdere prijsverlagingen in de lijn der verwachting. De mengvoerprijsindicator voorziet voor vleesvarkensbrok een daling tot in elk geval februari 2024. De indicator voor A-brok gaat zelfs uit van prijsdalingen tot het tweede kwartaal van het nieuwe jaar. Een mooi vooruitzicht voor veehouders die lang geconfronteerd zijn geweest met hoge voerkosten. Het enige wat roet in het eten kan gooien, zijn veranderingen op de voergrondstoffenmarkten.

Grondstoffenmarkten krabbelen op
De grondstoffenmarkten waren in de afgelopen maanden aanbodgericht. Dat zorgde voor lagere graanprijzen die volgens analisten ondertussen niet veel meer kunnen dalen. Dit geldt ook voor de afgeleide producten zoals tarwegries. Eind oktober dook de tarweprijs op de Matif even onder €230 per ton, maar krabbelde vervolgens weer op.

Ook de sojabonenkoers in Chicago zit sinds half oktober weer in de lift en lijkt op weg naar $500 per ton. Door de goedkopere dollar is Amerikaanse soja goed gevraagd op de wereldmarkt. Ondanks deze prijsstijgingen blijft er ruimte voor goedkopere brokprijzen. Dit komt mede doordat er op dit moment relatief veel graan in rundveevoeders zit verwerkt.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox