Shutterstock

Analyse Varkens

Biggenprijs stijgt verder in krappe markt

6 November 2023 - Wouter Baan - 1 reactie

Is het biggenaanbod krap, of is vooral de vraag goed? Of misschien een combinatie van beide? In elk geval zijn biggenkoppels dun bezaaid en dat maakt dat de DCA BestPigletPrice deze week een verdere stijging laat zien.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De onbalans tussen vraag en aanbod op de biggenmarkt lijkt groter te worden, zonder dat er sprake is van enorme tekorten. Wel is het zo dat er behoorlijk aan de biggen wordt 'getrokken', niet in de laatste plaats vanuit het buitenland. Volgens handelaren is vooral Spanje aan de markt, al was een aantrekkende vraag tot week 43 nog niet af te lezen aan de Nederlandse exportcijfers. De Spaanse notering zet sinds kort behoorlijke stappen omhoog, wat wijst op meer dynamiek. 

Stabiliteit in Duitsland
De Duitse biggennotering (VEZG) maakt deze week, ondanks de verbeterde marktsituatie, een pas op de plaats en blijft staan op €70 per big. Helemaal vreemd is dit niet, want de notering staat het hele jaar al strak aan de maat. In Nederland waren de prijzen van de zomer harder weggezakt, waardoor de markt nu ook sneller in beweging komt. Op basis van de opgaven stijgt de DCA BestPigletPrice met €1,50 tot €62 per big.

Lastige casus
Het opgeven van de biggenmutatie is deze weken nog niet zo eenvoudig, geven handelaren aan. Op basis van de marktsituatie is een verhoging op zijn plaats. Tegelijkertijd zijn de biggenkosten al hoog en moet vleesvarkenshouders het zich op rendement niet ontnomen worden. Dit verklaart waarschijnlijk ook waarom de opgaven behoorlijk ver uiteen lopen.

Klik hier voor een toelichting op de DCA BestPigletPrice.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox