De Duitse vleesconsumptie zou wel eens onder de 50 kilo per jaar uit kunnen komen, zo schat marktbureau AMI. Met name de consumptie van varkensvlees is een bepalende factor.
In 2022 at de gemiddelde Duitser 52,1 kilo vlees per persoon per jaar. Op basis van de huidige markttrends verwacht AMI dat de consumptie in 2023 tot 49,5 kilo zal dalen. Vooral de consumptie van varkensvlees komt lager uit. In 2023 zal de consumptie met zo'n 6,3% dalen van 28,5 kilo naar 26,7 kilo.
De consumptie van rundvlees daalde met een vergelijkbaar percentage, maar had in absolute cijfers minder impact op de vleesconsumptie. In 2022 consumeerde de gemiddelde Duitser 9,9 kilo rundvlees per jaar. In 2023 schat AMI de consumptie op 9,3 kilo, zo'n 6% minder. De consumptie van pluimveevlees ging een stuk minder hard naar beneden. In 2022 lag de gemiddelde consumptie op 11,4 kilo. In 2023 verwacht AMI dat de consumptie 1,8% daalt tot 11,2 kilo.
Tienjarig perspectief
Vergeleken met 2012 is de vleesconsumptie fors gedaald. In dat jaar at de gemiddelde Duitser nog 62 kilo vlees. Meer dan de helft daarvan was varkensvlees. Per jaar aten Duitsers zo'n 38,1 kilo varkensvlees. De consumptie van pluimvee- en rundvlees was in die tijd gelijk. In 2012 aten Duitsers 10,7 kilo van beide soorten vlees.