Shutterstock

Analyse Varkens

Vierde verhoging op rij voor biggenprijs

13 November 2023 - Wouter Baan

De varkensprijzen maken vooralsnog weinig aanstalten om omhoog te gaan, maar daar laten de biggenprijzen zich niet door afremmen. De DCA BestPigletPrice (BPP) maakt ook deze week weer een stap naar boven, wat de vierde verhoging op rij is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De BPP stijgt met €1 tot €64 per big. Daarmee loopt de Nederlandse notering in op de Duitse markt die deze week opnieuw blijft steken op €70 per big. Vooralsnog maakt de Duitse biggenprijs (VEZG) weinig aanstalten naar boven; mogelijk wacht de noteringscommissie op het moment dat de varkensprijs gaat stijgen. 

Krap aanbod
In Nederland kan de biggenprijs wel stijgen, ondanks de (nog) stabiele varkensprijzen. Dit komt door het krappe aanbod. De vraag naar biggen valt volgens handelaren ook niet tegen, maar dit moet wel worden gezien in context van het krappe aanbod. Vleesvarkenshouders maken stemming tegen de hoge prijzen, maar zijn op dit moment prijsnemer.

Hoeveel stijgingspotentie de biggenprijzen hebben, is lastig te zeggen. De biggenprijzen staan er strak op, dus vanuit dit perspectief lijkt de ruimte beperkt. Tegelijkertijd gaat de markt op dit moment vrij vlot omhoog, wat suggereert dat de top nog niet is bereikt. Dit zou overigens seizoensmatig ook niet goed verklaarbaar zijn.  

Klik hier voor een toelichting op de DCA BestPigletPrice.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox