Shutterstock

Nieuws Varkens

Drie aanhoudingen bij Vion wegens varkensvleesfraude

17 November 2023 - Redactie Boerenbusiness

De opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft drie arrestaties verricht bij Vion vanwege vermeende fraude. Drie leidinggevenden van een  worden verdacht van het sjoemelen bij de tracering van varkensvlees. 

De leidinggevenden van Vion worden verdacht van het vervalsen van documenten over de bestemming van varkensvlees. Daarnaast zouden de verdachten bewust feitelijke onjuistheden hebben verspreid bij een terugroepactie in 2022.

Ontwormingsmiddel  
Uit onderzoek van de NVWA bleek dat 390 varkens kort voor de slacht behandeld waren met een ontwormingsmiddel. Uit monsteronderzoek bleek dat het middel in te grote hoeveelheid in de levers aanwezig was. Het vlees werd ongeschikt voor menselijke consumptie verklaard en moest van de markt worden gehaald.

Gegevens die het handelshuis en het slachthuis aan de NVWA verstrekten bleken niet te kloppen. De autoriteit bleek niet in staat om te beoordelen waar het vlees naartoe was gegaan. Dit resulteerde erin dat het vlees van alle varkens die op die dag geslacht zijn van de markt gehaald werd. 

Reactie Vion
In een reactie laat Vion weten verbaasd te zijn over het onderzoek. Vion zegt dat in juli 2022 inderdaad ontwormingsmiddel in een lever van een geslacht varken is aangetroffen, maar dat vormde naar eigen zeggen geen gevaar voor de volksgezondheid. De zaak was volgens Vion afgehandeld, maar de NVWA is nu opnieuw een onderzoek gestart. Vion zegt hieraan volledige medewerking te geven. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox