Shutterstock

Analyse Varkens

Handelaren willen varkensprijs niet forceren

18 November 2023 - Wouter Baan

In de varkensmarkt is de hoop nog altijd gevestigd op een kerstrally, maar vooralsnog dient deze zich niet aan. Of het er nog van gaat komen, moet ook nog maar blijken. Handelaren willen de boel in elk geval niet forceren dit jaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De situatie op de varkensmarkt is al wekenlang van min of meer dezelfde strekking. De vraag naar varkensvlees is zwak tot normaal. Het varkensaanbod is prima in staat om dit in te willigen, hoewel de vleesvoorraden laag zijn. Hooguit trekt de vleesafzet langzaam aan, verzekeren insiders. Van een oplevende kerstvraag is vooralsnog geen sprake.

Soms wel, soms niet
Ondertussen bewegen de varkensprijzen in Noordwest-Europa al weer een paar weken stabiel. Dit past overigens bij deze tijd van het jaar. Soms trekken de prijzen vanaf half november aan, maar dat is lang niet alle jaren zo. Vanaf 2015 bekeken, was er vier keer sprake van een kerstopleving. De andere jaren bewoog de markt in de slotfase van het jaar zijwaarts, of zelfs neerwaarts. Als er al sprake is van opwaarts momentum, dan kunnen de noteringen na de feestdagen meestal geen standhouden. Wat dat aangaat moet het effect van de kerstrally niet overdreven worden. Toch is de hoop in de markt er elk jaar weer op gevestigd.

Niet forceren 
Met nog vier volle slachtweken voor de boeg is er nog wel even tijd voor aantrekkende varkensprijzen. Of het er ook van komt, moet blijken. Sommige handelaren denken van wel, anderen zijn allang blij als de (nog altijd relatief hoge) prijzen stand kunnen houden. Er is in elk geval weinig behoefte om de markt geforceerd te verhogen om vervolgens de deksel op de neus te krijgen. De kerstdagen vallen dit jaar qua marktflow ongunstig, zo anticiperen handelaren alvast vooruit. 

De slachtcijfers tot en met week 45 blijven vooralsnog steken onder de grens van 300.000 met stabiele slachtgewichten van gemiddeld 98,7 kilo. Zoals aangegeven is dit niet krap en niet ruim en daarmee goed passend bij het huidige ietwat gelaten marktsentiment.

Stabiele mutatie
Op basis van de opgaven blijft de DCA Beursprijs 2.0 staan op €2,08 per kilo voor de geslachte varkens. De prijs van levende varkens blijft eveneens gelijk op €1,65 per kilo.

Klik hier voor een toelichting op de notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox