Shutterstock

Analyse Varkens

Vraag overstijgt weerstand op biggenmarkt

20 November 2023 - Wouter Baan

Hoewel de varkensprijzen nog weinig aanstalten omhoog maken, blijven de biggennoteringen verder oplopen. In Nederland stijgt de DCA BestPigletPrice voor de vijfde week op rij, terwijl ook de Duitse VEZG-notering weer omhoog kijkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het verhaal op de biggenmarkt is in relatief weinig woorden te vatten. De vraag naar biggen overstijgt het aanbod, zonder dat er sprake is van extreme tekorten. Naast een goede binnenlandse vraag bellen ook afnemers uit Duitsland en Spanje vaker om nieuwe koppels. Het zijn patronen die overigens passen bij deze tijd van het jaar.

Twee kampen
Ondanks het krappe aanbod is er ook weerstand van vleesvarkenshouders. De biggenprijs is al relatief hoog en de varkensprijzen stijgen vooralsnog niet, zo is de gedachte. Daarbij leeft in het achterhoofd ook nog de angst voor een mogelijke implosie van de varkensprijzen rond de decemberfeestdagen, wanneer er vaak sprake is van een varkensprop. Voor handelaren die tussen beide kampen moeten laveren, levert deze spanning soms de nodige hoofdbrekens op.

Toch opteert het gros van de ingevers bij DCA deze week opnieuw voor een verhoging van de BPP, vooral ook om de toeslagen in de pas te houden. Zodoende stijgt de notering deze week opnieuw, met €1 tot €64 per big. Ook de Duitse VEZG-notering stijgt deze week voor het eerste sinds eind juni, met €0,50 tot €70,50 per big. 

Klik hier voor een toelichting op de DCA BestPigletPrice.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox