Shutterstock

Nieuws Varkens

China koopt varkensvlees op om deflatie te bestrijden

28 November 2023 - Wouter Baan

De Chinese overheid heeft eind november opnieuw varkensvlees opgekocht om de staatsreserves aan te vullen. Hiermee wordt geprobeerd om de onder druk staande markt te ontlasten. Dit resulteert namelijk in lagere varkensprijzen wat vervolgens weer zwaar meeweegt in het inflatiemandje. Het is de derde opkoopronde dit jaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gemiddelde varkensprijs in China zit sinds eind augustus in een neerwaartse spiraal. De varkensprijs noteert met zo'n 15 yuan per kilo bijna 60% lager dan een jaar geleden. Dit komt door een combinatie van factoren. Allereerst is het vleesaanbod drukkend ruim. In het derde kwartaal van 2023 produceerde China 12,69 miljoen ton, een toename van bijna 5% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Toen was de productie ook al fors toegenomen. In het afgelopen decennia was het geproduceerde volume niet eerder zo hoog als nu. 

De oplopende vleesproductie is een gevolg van de groeiende varkensstapel dat afgelopen kwartaal met 7 miljoen toenam tot ruim 442 miljoen vergeleken met een jaar eerder, zo blijkt uit de eigen overheidsstatistieken.

Haperende economie
De vraagzijde van de varkensvleesmarkt wordt negatief beïnvloed door de tegenvallende economie in China. Analisten zeggen dat meer dan helft van het aantal Chinezen de gevolgen hiervan direct merk in een lagere koopkracht. Volgens de Wereldbank gaat China de laagste economische groei in vijftig jaar tegemoet. Begin deze maand werd bekend dat de haperende economie opnieuw leidde tot een lichte deflatie. Dit ondanks een stevig overheidsprogramma om de koopkracht van Chinezen te ondersteunen.

De consumentenprijzen voor voedingsmiddelen, tabak en alcohol lieten vorige maand de grootste dalingen zien, waarbij volgens het statistiekbureau varkensvlees maar liefst 30% goedkoper werd. Varkensvlees is de grootste vleescategorie in China en weegt daarom zwaar in het inflatiemandje. Door varkensvlees op te kopen, probeert de Chinese overheid om de varkensprijs een zetje naar boven te geven. Eerder dit jaar waren ook al twee opkooprondes, in juli ging het om 20.000 ton. Overigens werden in de afgelopen maanden ook weer de nodige volumes uit de staatsreserves aangeboden, waarschijnlijk om de staatsvoorraden niet al te hoog te laten oplopen.  

Chinees nieuwjaar
De aankondiging van de laatste opkoopronde lijkt strategisch handig getimed nu de markt toewerkt richting het Chinees Nieuwjaar, dat zaterdag 10 februari 2024 plaatsvindt. Rond deze feestdag wordt traditiegetrouw veel varkensvlees geconsumeerd en trekt de markt vaak aan. Toch zijn de verwachting voor de Chinese varkensprijs op dit moment bepaald niet hooggespannen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden