Shutterstock

Analyse Voer

Daling mengvoerprijzen zet in 2024 door

6 December 2023 - Wouter Baan

De krachtvoerprijzen blijven behoorlijk grote stappen omlaag zetten, zo blijkt uit cijfers van Wageningen Economic Research. De weg naar beneden blijft waarschijnlijk ook in 2024 openliggen. 

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van vleesvarkensbrok daalde in november met €0,45 tot €31,50 per 100 kilo, wat het laagste punt is in bijna twee jaar tijd. Daarmee was de prijsdaling in lijn met de afgelopen maanden. Ook de andere varkensvoeders daalden in prijs, net zoals veel rundveevoeders. Zo ging de prijs van A-brok met €0,40 terug tot €32,25 per 100 kilo. '

Toch daalden niet alle rundveevoeders. Snijmaïskernbrok maakte een pas op de plaats, terwijl vleesstierenbrok zelfs een fractie duurder werd. Dit neemt niet weg dat de voermarkt in grote lijnen, ook in de komende maanden, lijkt te kunnen ontspannen.

Mengvoerprijsindicator
De Mengvoerprijsindicator van Boerenbusiness voorziet ook in de komende maanden prijsverlagingen voor A-brok en vleesvarkensbrok. Verdere prijsdalingen tot wel 10% zijn mogelijk, mits de grondstoffenmarkt de mengvoermarkt gunstig gezind blijft. De daling van de brokprijzen in de afgelopen maanden valt grotendeels toe te schrijven aan de stevig lagere tarweprijzen. Eind november zakte de Matif zelfs terug tot bijna €210 per ton, hoewel ondertussen de opwaartse weg wel weer is ingezet. In de fysieke markt liggen de prijzen overigens nog wel wat hoger en zijn de prijsschommelingen ook minder aanwezig. 

Sojabonen
De sojakoers laat in Chicago een wisselend beeld zien. In oktober en de eerste helft van november trok de prijs snel aan tot boven $500 per ton, maar vanaf half november is de daling weer ingezet. Ook bij de neergang blijft de markt behoorlijk volatiel. De opleving in de markt kwam voornamelijk door droogte in Zuid-Amerika, met name Brazilië. Daarbij zorgt aanhoudende Chinese kooplust voor goede afzetmogelijkheden. Inmiddels is er in Brazilië wat regen gevallen, maar er wordt met 160 miljoen ton geen topoogst verwacht.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden