Shutterstock

Analyse Varkens

Vrieskou komt niet slecht uit op varkensmarkt

5 Januari 2024 - Wouter Baan - 2 reacties

Het varkensaanbod zet begin 2024 behoorlijk druk op de varkensprijzen, hoewel de noteringen voorlopig nog stand kunnen houden. Met de voorspelde vrieskou komende week krijgt de markt hulp uit onverwachte hoek die de kans op verlagingen reduceert. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De winters in Nederland zijn de laatste jaren meer nat dan koud. Zo ook dit jaar. Toch lijkt er zo waar verandering op komst: het KNMI voorspelt komende week winterse temperaturen, waarbij het kwik overdag soms niet eens boven het vriespunt uitkomt. De langetermijnvoorspellingen wijzen bovendien op aanhoudende vorst, ook in Duitsland. Van een Elfstedentocht zal het wel niet komen, maar op de varkensmarkt zal de winterkou zich laten gelden in de vorm van groeivertraging in de stallen. Nu het varkensaanbod nog net niet over de kades komt, is dat een welkome ontwikkeling voor handelaren en producenten. 

Weinig geslacht
Begin 2024 is er in meer of mindere mate sprake van een varkensprop. In de laatste week van vorig jaar zakte het slachtcijfer terug tot 145.941 varkens. Opvallend genoeg is dit het laagste weekaantal sinds 2013, hoewel in de jaren jaren erna ook weleens twee verwerkingsdagen in een week uitvielen. Ook in de eerste week van januari vallen de geslachte aantallen tegen, geven insiders aan. Dit betekent dat de markt waarschijnlijk de gehele januarimaand nodig heeft om weer een balans te vinden tussen vraag en aanbod. De voorspelde winterkou komt daarom goed uit.

Impuls voor vleesafzet?
De druk op de varkensprijzen wordt door slachterijen ondertussen behoorlijk opgevoerd, maar tot nu toe nam in Noordwest-Europa niemand het initiatief om te verlagen. In Denemarken verlaagde Danish Crown overigens wel. Met de vrieskou is niet gezegd dat de varkensprijzen komende week overeind blijven, maar de kans op verlagingen slinkt wel wat. Temeer omdat de kou ook de afzet van varkensvlees een impuls kan geven. Op dit moment verloopt de vleesafzet bijzonder kalm, zoals dat gebruikelijk is voor januari.

De DCA Beursprijs 2.0 blijft in week 2 opnieuw staan op €2,08 per kilo voor geslachte varkens. De prijs van levende varkens blijft eveneens stabiel op €1,65 per kilo. Wel waren er handelaren die opteerden voor een verlaging, maar die hebben niet de overhand. 

Klik hier voor een toelichting op de notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden