Shutterstock

Analyse Voer

De rek is uit de daling van mengvoerprijzen

7 Februari 2024 - Wouter Baan

De dalende trend op de voermarkt is in januari doorbroken, althans voor vleesvarkensbrok. De zeugen- en rundveevoeders gingen afgelopen maand nog wel omlaag, maar het einde van de prijsdaling komt wel steeds meer in zicht. Dit blijkt uit cijfers van Wageningen Economic Research.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na dertien maanden van onafgebroken prijsdalingen is de notering van vleesvarkensbrok gestabiliseerd op €31,35 per 100 kilo. De prijzen dalen vaak nog wel, maar de noteringen maken wel een afvlakkende beweging. Biggenkorrel is een uitzondering. De prijs daarvan daalt in januari met €1,05 tot €46,05 per 100 kilo, maar hier ging in december wel een onverwachte prijsstijging aan vooraf. De daling lijkt een correctie hierop te zijn. De prijzen van varkensvoeders liggen ondanks de stevige afwaarderingen in de afgelopen maanden nog wel boven het vijfjarig gemiddelde.

De daling van de rundveevoeders ging in januari minder hard dan in de maanden daarvoor. Standaardbrok A kende een minimale daling van €0,05 tot €32,05 per 100 kilo. B-brok werd nog wel €0,20 goedkoper tot €34,45 per 100 kilo.

Grondstoffenmarkten
De grondstoffenmarkten ogen ontspannen in relatie tot de ontwikkeling van de brokprijzen. De tarweprijs op de Matif in Parijs is teruggezakt tot €210 per ton, het laagste niveau sinds september. Een jaar geleden noteerde tarwe bijna €100 per ton hoger. Op dit moment staat de tarwemarkt in het teken van een ruim aanbod, vooral in Europa. De Europese Commissie heeft recent de eindvoorraden verhoogd tot 19,1 miljoen ton, dit is bijna het dubbele van de minimaal beoogde voorraad. Ook op de gerstmarkt is sprake van overaanbod en dat oefent druk uit op de prijs. De Rotterdamse voedergerstnotering is afgelopen week dan ook door de grens van €200 gezakt. Dit is het laagste niveau sinds halverwege 2021.

Ook de prijs van sojabonen in Chicago beweegt omlaag en daalde sinds begin januari met ruim $30 per ton tot $439 per ton. Sojaschroot is ook behoorlijk goedkoper geworden, maar trekt begin februari wel weer wat aan door de beperkte beschikbaarheid van fysiek product in Europa.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden