Shutterstock

Analyse Varkens

Varkensmarkt staat ineens weer in vuur en vlam

9 Februari 2024 - Wouter Baan

Het kan vriezen en dooien op de varkensmarkt, zo blijkt maar weer. Een week wat of wat geleden was het nog 'Leiden in last', maar ondertussen is het marktsentiment flink verbeterd nu de Duitse varkensprijs een grote stap naar boven heeft gezet. De grote hamvraag is: gaan Nederlandse slachterijen hierin mee?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Zoals eerder deze week aangegeven, was de forse stijging van de Duitse VEZG-notering van 10 cent geen donderslag bij heldere hemel. Toch hadden maar weinigen hun geld op een dergelijk riante prijsstijging gezet. Een paar weken geleden was de markt immers niet vooruit te branden, maar dat is nu wel anders. Europabreed is veel vraag naar varkens. Zelfs in de qua afzet meestal luwe carnavalsweek, dus dat wil wel wat zeggen.

Naast een beperkt varkensaanbod krijgt de markt steun van een verbeterde vleesafzet. Vooral de vraag naar verse vleesonderdelen is verbeterd. Veel afnemers van vlees zijn kort gedekt. Dit betekent dat er massaal onderdelen worden ingekocht, nu de markt naar boven beweegt. Het verklaart dan ook het grillige marktsentiment. 

Krap aanbod, maar hoge slachtcijfers
In tegenstelling tot het Europese marktbeeld is het Nederlandse varkensaanbod vrij ruim, op papier althans. In de afgelopen weken werden er prompt weer ruim 310.000 varkens geslacht en nam het gemiddelde gewicht bovendien toe tot 102,80 kilo. Deze relatief hoge slachtcijfers tonen in elk geval aan dat slachterijen er niet aan verliezen. In Duitsland zakte het slachtcijfer afgelopen week licht terug tot 750.000. De vraag is of Nederlandse slachters in hun prijszetting willen meebewegen met de stijgende Duitse markt. De Duitse noteringen zijn meer concurrerend dan hier, waardoor er meer levende varkens naar Duitsland gaan.

Om de Duitse markt enigszins bij te blijven, moeten de slachterijen dus mee omhoog. Maar of dat volgende week ook gaat gebeuren, valt nog te bezien. Mogelijk wordt er gekozen voor een gematigde verhoging. Slachterijen geven in elk geval aan dat vleesprijzen de stijgende varkensnoteringen niet kunnen bijbenen en temperen daarmee de verwachtingen. 

Druk opvoeren
De Nederlandse varkenshandel wil van het positieve momentum in de markt gebruik maken en opteert voor een ruime verhoging. Dit met het idee om daarmee de druk bij slachterijen op te voeren. Op basis van de opgaven stijgt de DCA Beursprijs met €0,10 tot €2,04 per kilo. De prijs van levende varkens plust met €0,08 tot €1,62. 

Klik hier voor een toelichting op de notering. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden