Shutterstock

Nieuws Vlees

Gesteggel in Duitse coalitie over vleestaks

12 Februari 2024 - Wouter Baan

Het plan van de Duitse landbouwminister Cem Özdemir om een vleestaks in te voeren, is niet goed gevallen bij het ministerie van Financiën van het land. Christian Lindner, minister van Financiën, noemt de plannen bureaucratisch en bovendien niet effectief.

Özdemir presenteerde afgelopen week de contouren voor een nieuwe Duitse vleesbelasting, die hij ook wel de 'dierwelzijnscent' noemt. Zijn idee is om vlees, bewerkte vleesproducten en eetbare slachtbijproducten extra te gaan belasten. De hoogte van de belasting moet nog politiek worden bepaald, maar in de wandelgangen gesproken over een verhoging van het btw-tarief van de huidige 7% naar 19%. Volgens Duitse media zou de belasting enkele centen per kilogram vlees bedragen, net zoals de belasting op koffie.

De plannen van Özdemir zijn niet goede aarde gevallen bij het ministerie van Financiën in Duitsland. Bewindsman Lindner vindt dat het plan grote verbetering nodig heeft. De huidige opzet zou te bureaucratisch zijn en ook niet effectief. De kritiek zit hem in de bestemming van de belasting. In de opzet van Özdemir stromen de baten naar de Duitse staatskas, terwijl de belasting volgens liberaal Lindner juist bedoeld zou moeten zijn om Duitse veehouders financieel te ondersteunen om te vergroenen.

Lindner is dan ook van mening dat Özdemir terug naar de tekentafel moet. Hij is niet per se tegen een heffing, maar stelt wel voorwaarden. Volgens hem moet een eventuele vleestaks gedragen worden door marktpartijen in de vleessector, moet de Duitse burger niet onnodig op kosten gejaagd worden en moet de vleesbelasting in lijn zijn met Europese voorschriften.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden