Shutterstock

Analyse Varkens

Duitse demarrage maakt varkenssector hongerig

16 Februari 2024 - Wouter Baan - 1 reactie

De varkensprijzen in Europa zijn volop in beweging, waarbij in Duitsland het tempo wordt bepaald. De Nederlandse noteringen bewegen ook omhoog, maar zijn intussen wel verder op achterstand geraakt. Dit zorgt voor een spannende dynamiek in de markt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In Nederland wordt met jaloerse blikken naar de prijsontwikkeling op de Duitse markt gekeken. Hoewel de verhogingen in Nederland op zichzelf bekeken ook best stevig zijn, leeft in de primaire sector sterk het idee dat er meer te halen valt. Zeker omdat ook de toch al hoge biggenprijzen recent weer de richting naar boven hebben ingezet.

De Duitse varkensprijs steeg deze week met €0,05 tot €2,15 per kilo. Om dit tempo bij te benen, zouden Nederlandse slachterijen volgende week zeker €0,07 moeten verhogen, en in het geval van Vion zelfs meer. Of dit gaat gebeuren, moet nog blijken. Door het oplopende prijsverschil dreigen er weliswaar meer vleesvarkens de grens over te gaan, maar de slachterijen hier beroepen zich op de achterblijvende vleesonderdelenprijzen. 

Slachtingen omlaag, gewichten blijven hoog
Ondertussen blijft het varkensaanbod aan de krappe kant. Dit blijkt ook uit de teruglopende slachtcijfers tot 293.361 varkens afgelopen week. Het gemiddelde slachtgewicht van 102.30 kg blijft wel aan de hoge kant. Met krap 730.000 slachtingen in Duitsland is het aanbod daar verhoudingsgewijs krapper. Dat verklaart waarschijnlijk ook waarom daar de prijzen snel stijgen en in Nederland gematigder wordt verhoogd. Feit is bovendien ook dat de slachtcijfers in ons land voorlopig nog boven het niveau van vorig jaar liggen. 

De Nederlandse varkenshandel wil de verhogingen op de Duitse markt echter het liefst zo veel mogelijk volgen, hoewel niet iedere handelaar die visie is toegedaan. Op basis van de opgaven stijgt de DCA Beursprijs met €0,04 tot €2,08 per kilo voor de geslachte . De prijs van levende varkens stijgt met €0,03 tot €1,65.  

Klik hier voor een toelichting op de notering. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden