Shutterstock

Analyse Varkens

DCA Beursprijs haalt voet van het gas

23 Februari 2024 - Wouter Baan

Na een paar forse prijsverhogingen achter elkaar is het op de varkensmarkt rustiger geworden. De vraag naar varkens is nog steeds goed, maar de extreme trek is even uit de lucht. Dit viel overigens ook te verwachten. Het mag dan ook geen verrassing heten dat de varkensprijzen zijwaarts verder koersen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Of de varkensprijzen een adempauze nemen, of het stijgen voorlopig voor gezien houden, zal de komende weken moeten blijken. Dat tweede lijkt op dit moment waarschijnlijker. De prijsverhogingen in de afgelopen weken waren immers best fors en bovendien ook vroeg. Doorgaans volgen er in maart of april ook nog perioden met prijsverhogingen. 

Nadat de Duitse varkensprijs deze week afvlakte op €2,15 per kilo, nam ook de Internetbeurs vandaag gas terug. Daarmee kan er definitief een punt achter de opleving worden gezet. Duitsland was immers aanjager en Nederlandse slachterijen volgend. De Duitse opleving van €0,15 in de afgelopen weken werd in ons land ook niet geheel gevolgd.

Verklarende slachtcijfers
De slachtcijfers verklaren dit deels. In Duitsland is het aanbod verhoudingsgewijs krapper dan hier. Met iets meer dan 700.000 varkens blijft een behoorlijk deel van de capaciteit in Duitse slachthuizen onbenut. Met 293.929 geslachte varkens gaan Nederlandse slachterijen ook niet voluit, maar ze lijken daar vrede mee te hebben. Het gemiddelde slachtgewicht van 102.60 kilo is bovendien nog altijd aan de zware kant.

De richting van de varkensprijs voor volgende week geeft weinig discussie bij de Nederlandse varkenshandel, gezien de afgevlakte markt in Duitsland. Zodoende blijft de DCA Beursprijs voor geslachte varkens staan op €2,08 per kilo. De prijs van levende varkens noteert ook gelijk en wel op €1,65 per kilo.

Klik hier voor een toelichting op de notering. 

{{dataviewSnapshot(14_1708700090)}}

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden