Shutterstock

Analyse Varkens

Stevige toeslagen dwingt biggenprijs verder omhoog

26 Februari 2024 - Wouter Baan

De biggenprijzen koersen verder omhoog, zo ook de DCA BestPiglePrice deze week. Een motivatie die hiervoor vaak door handelaren wordt gegeven, is om de toeslagen in toom te houden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nu de varkensprijzen zijn afgevlakt, raken de stijgende biggenprijzen weer meer in de schijnwerpers. Voor vleesvarkenshouders zijn de oplopende inkoopprijzen immers moeilijk te verteren, nu hun opbrengstprijzen niet verder stijgen. Toch pleiten veel handelaren voor een verdere verhoging van de Nederlandse biggenprijs. 

Dit heeft voornamelijk met de toeslagen te maken, want die dreigen verder uit de pas te raken. Geluiden doen ronde in de markt dat percentages van 40% (!) boven op de BPP soms worden uitonderhandeld. Dat kan als ongezond hoog worden bestempeld. Alleen een 'strakke' biggenprijs kan deze ratrace enigszins voorkomen, zo wordt aangegeven. Daarnaast is de (Spaanse) exportvraag naar biggen ook aanhoudend goed. De meeste weken ligt het exportcijfer boven het niveau van vorig jaar, zo blijkt uit data van RVO. 

Op basis van de opgaven stijgt de BPP deze week met €1,50 tot €76,50 per big. Eenzelfde stijging is zichtbaar voor de VEZG-biggenprijs die daarmee deze week uitkomt op €83.

Klik hier voor een toelichting op de DCA BestPigletPrice.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden