Shutterstock

Analyse Varkens

Blijft varkensprijs in het spoor van Duitsland?

1 Maart 2024 - Wouter Baan

Met een korte tussenstop van een week gaan de varkensprijzen verder met waar ze in februari mee bezig waren. Opnieuw verhoogt Duitsland de varkensprijzen en dat vraagt om een reactie in andere Europese landen, waaronder Nederland.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De verhoging van de Duitse VEZG-notering eerder deze week mag gerust een verrassing worden genoemd. De Internetbeurs hintte er in elk geval niet direct op. Daarbij was het inkt van de vorige verhoging nog maar amper droog. Toch maakt de markt alweer vaart, tot verheugenis van de primaire sector en ook de varkenshandel die amper moeite hoeven doen om de prijzen omhoog te praten. 

De grote Duitse slachterijen als Tönnies volgen de hogere VEZG-notering gedwee, maar geven wel aan dat er een mismatch is met de vleesverkopen. Veel keuze is er niet, gezien de slachthaken anders vaker leeg blijven. Zeker omdat de vleesvoorraden krap zijn, valt dit door slachters slecht te permitteren.

Gaat Nederland volgen?
Voor Nederlandse slachterijen is de hogere Duitse varkensprijs een tegenvaller, gezien dit om een reactie vraagt. Temeer omdat de Duitse varkensprijzen al hoger staan. Of (en in hoeverre) slachterijen hier bereid zijn te verhogen, zal volgende week pas duidelijk worden. Het aanbod is hier verhoudingsgewijs ruimer, maar de druk om te verhogen is niettemin voelbaar. 

De Nederlandse varkenshandel zet in elk geval in op een stevige verhoging, want op basis van de opgaven stijgt de DCA Beursprijs voor geslachte varkens met €0,04 tot €2,12 per kilo. De prijs van levende varkens stijgt met €0,03 tot €1,68.

Klik hier voor een toelichting op de notering. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden