Shutterstock.com

Analyse Varkens

China wil varkenscyclus onder controle krijgen

6 Maart 2024 - Wouter Baan

De Chinese overheid wil de omvang van de zeugenstapel terugbrengen. Daarmee wordt gepoogd om de lage varkensprijzen uit een dal te krijgen. Al langere tijd kampt China met een overaanbod en met nieuwe wetgeving wil het land de productie weer in lijn brengen met de vraag. Ondertussen spreken grote Chinese vleesconcerns als New Hope Group hun vertrouwen uit in marktherstel. Ook Europese exporteurs zijn soms wat optimistischer.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Al zo'n tweeënhalf jaar zit de Chinese varkensmarkt in het slop. De gemiddelde varkensprijs in China noteert ondertussen al een paar maanden rond de koers van 15 yuan per kilo. Te laag voor producenten te laag zijn om fatsoenlijk rendement te kunnen maken. De oorzaak is simpel, de markt kampt met een overaanbod aan varkensvlees. Ondanks diverse opkooprondes van de Chinese overheid voor de eigen staatsreserves bleven de varkensprijzen in de achterliggende periode op een laag niveau bungelen.

Nieuwe wetgeving moet het tij keren, die – toevallig of niet – afgelopen maandag gelijktijdig met het Chinese volkscongres is gepubliceerd. In de wet staat dat China de omvang van de varkensstapel beter wil controleren. Het doel is de marktbalans bewaken, wat betekent dat zowel een overaanbod als tekorten in de toekomst moeten worden voorkomen. Een concreet doel hierbij is om de zeugenstapel terug te brengen van 41 naar 39 miljoen stuks. Analisten in China hebben al doorgerekend dat hiermee de output met zo'n 22 miljoen vleesvarkens omlaag gaat. Dit zal volgens hen ook gevolgen hebben voor de Chinese importbehoefte van voedergranen. Met de nieuwe wetgeving erkent China impliciet dat er sprake is van overproductie.  

New Hope Group wat optimistischer
Liu Yonghau, voorzitter van New Hope Group (de grootste varkensintegratie van China), is optimistischer over de varkensmarkt en denkt dat de prijzen kunnen gaan aantrekken. De prijsdruk die is ontstaan, wijdt hij aan de expansiedrift van grote vleesconcerns. Volgens hem verkozen die marktaandeel en groei boven het maken van winst. Daardoor is er een overaanbod ontstaan. "Na drie jaar met aanhoudend lage prijzen, is de kans op marktherstel groter dan dat de huidige situatie doorzet", aldus Yonghau tegen Chinese journalisten, die net als hij aanwezig zijn bij het volkscongres.

Naast de kleinere zeugenstapel denkt hij dat de aantrekkende Chinese economie bijdraagt aan een hogere consumptie van varkensvlees. China raamt de economische groei dit jaar op 5%, hoewel dit groeipercentage door economen in de westerse wereld in twijfel wordt getrokken.

Europese exportcijfers omlaag
Europese exporteurs van varkensvlees krijgen door reductie van de zeugenstapel op termijn wellicht zicht op betere exportkansen. In de afgelopen jaren is de vraag naar varkensvlees en bijproducten behoorlijk weggezakt, maar voorzichtig aan is er meer optimisme te bespeuren. Exporteurs geven aan dat de vraag mede zwak was, omdat China vanwege corona grotere vleesvoorraden aanhield. Nu de pandemie al een tijdje voorbij is, verdwijnen waarschijnlijk ook deze voorraaddoelstellingen. Daardoor komt er voor exporteurs wellicht ook weer zicht op stijgende verkopen naar het Aziatische land.

In 2023 was de Europese export van varkensvlees naar China (inclusief bijproducten) het laagst sinds 2015. Met 1.189 miljoen ton lag de export 25% lager dan een jaar eerder. Het verschil met de jaren daarvoor is nog veel groter. Nederlandse slachterijen verkochten vorig jaar 220.239 ton naar China. Met een daling van 16% deden ze het wat beter dan het Europees gemiddelde.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden