Shutterstock

Analyse Voer

Mengvoerprijzen profiteren van gedaalde tarweprijs

7 Maart 2024 - Wouter Baan

Het zag er tot voorkort naar uit dat de dalende brokprijzen spoedig zouden gaan stabiliseren, maar niet is minder waar. De flink goedkoper geworden voertarwe maakt dat de prijsdalingen in mengvoer aanhouden en waarschijnlijk ook nog wel even doorzetten. Prijsdalingen tot wel...

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarweprijs op de Matif in Parijs zakte eind februari door de psychologische grens van €200 per ton, om vervolgens terug te zakken tot bijna €180. De tarwemarkt staat onder behoorlijke prijsdruk als gevolg van ruime voorraden die boven de markt hangen. Andere voedergranen als gerst en korrelmais dalen met tarwe mee omlaag. De fysieke marktprijzen voor deze grondstoffen liggen inmiddels ook ruim onder €200 per ton en staan daarmee op het laagste niveau sinds begin 2020, toen de coronapandemie in Europa de kop opstak.

Voor mengvoerfabrikanten betekent dit dat de grondstoffen goedkoper kunnen worden ingekocht en daar profiteren hun afnemers van. De prijs van A-brok daalde vorige maand met €0,35 tot €31,70 per 100 kilo. Vleesvarkensbrok noteerde zelfs een daling van €0,55 tot €30,80. Daarmee krijgen de prijsdalingen, die eerder nog leken af te vlakken, weer opnieuw vaart. Verdere prijsdalingen liggen bovendien in het verschiet, want de recente daling van de tarweprijs zit nog niet in de brokprijs verdisconteerd. Temeer ook omdat ook sojabonen in de voorbije weken flink in waarde zijn gedaald. Ook sojahullen en -schroot dat in mengvoer wordt gebruik, profiteren hiervan. 

Verdere prijsdalingen waarschijnlijk 
De mengvoerprijsindicator voorziet de komende maanden verdere prijsdalingen voor vleesvarkensbrok van wel 12% ten opzichte van het huidige prijsniveau. Een vergelijkbare prijsdaling is mogelijk voor A-brok. De prijzen gaan vermoedelijk terug tot onder het vijfjarig gemiddelde, dat nu al bijna bereikt is. Met name de goedkopere tarweprijs laat zich gelden, omdat dit in veel voersamenstellingen verreweg het belangrijkste hoofdbestandsdeel is. Wat de tarwebalans betreft, is er op papier ruim voldoende ten aanzien van het gebruik, maar de belangrijkste marktfactor is de komende maanden uiteindelijk het weer.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden