Shutterstock.com

Analyse Varkens

Nederlandse slachterijen opnieuw niet tot het gaatje

8 Maart 2024 - Wouter Baan

Nederlandse slachterijen hebben in de afgelopen weken de noteringen behoorlijk verhoogd, maar weten daarmee vleesvarkenshouders toch niet tevreden te stellen. Die worden geconfronteerd met torenhoge biggenkosten en zien bovendien dat Duitse slachterijen dieper het gaspedaal intrappen. Dit alles speelt zich af op een grillige markt die op dit moment afvlakt, maar mogelijk in de komende weken opnieuw in beweging komt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ook deze week gingen Nederlandse slachterijen niet volledig mee met de verhoging van de Duitse VEZG-notering die vorige week met €0,05 steeg tot €2,20 per kilo. Dit werd door de vijf grote slachters in ons land eenduidig beantwoord met een verhoging van 3 cent. Halverwege februari werd ook al 2 cent van de Duitse verhoging afgeweken, en daarvoor ook al diverse malen. Rond de jaarwisseling noteerden Nederlandse slachterijen 7 cent onder de Duitse notering, inmiddels is het verschil 15 cent.

Handelaren geven aan dat het verschil ook niet via de toeslagen wordt gedicht. En dus blijft de primaire sector gevoelsmatig enigszins berooid achter. Of dat ook terecht is, is een tweede. Zoals bekend zijn de marges in de slachterijwereld flinterdun, of zelfs negatief.

Krap Duits aanbod en zware varkens in Nederland
Feit is dat het varkensaanbod in Duitsland krapper is dan in ons land. Zodoende moeten Duitse slachterijen alle zeilen bijzetten om de slachthaken nog enigszins gevuld te krijgen. Zeker nu de vleesvoorraden in Europa krap zijn is dat wenselijk. Met krap 735.000 varkens slacht Duitsland onder het niveau van vorig jaar, dit ondanks extra importen uit Nederland en vermoedelijk ook Denemarken. Het onderstreept het krappe aanbod in Duitsland nog maar eens.

Met iets meer dan 300.000 slachtingen ligt het Nederlandse slachtcijfers nipt boven het niveau van vorig jaar. Op dit moment zijn deze aantallen genoeg om de naar eigen zeggen tamme vleesafzet in te vullen. Slachterijen voelen zich daarbij comfortabel, gesteund door het gemiddelde slachtgewicht dat ook begin maart nog altijd ruim boven 102 kilo ligt. Dit is ronduit zwaar.

Energieke markt richting Pasen
Door het krappe Duitse aanbod voelt de varkensmarkt richting Pasen energiek aan. Verdere prijsstijgingen in de komende weken zijn niet onwaarschijnlijk, zoals vaker in deze tijd van het jaar. De stabiele mutatie van de VEZG-notering eerder deze week heeft daarom iets weg van een adempauze. Wel is de weerstand van slachterijen vrij groot. Zij geven aan dat een verbetering van de vleesafzet noodzakelijk is voor verdere verhogingen van de varkensprijzen. 

Op basis van de opgaven blijft de DCA Beursprijs 2.0 deze week gelijk op €2,12 per kilo voor de geslachte varkens. De prijs van levende varkens noteert onveranderd op €1,68.

Klik hier voor een toelichting op de notering. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden