Shutterstock

Analyse Varkens

Varkensmarkt te mat voor nieuwe prijsstijging

15 Maart 2024 - Wouter Baan

De dynamiek op de varkensmarkt is deze week behoorlijk afgezwakt. Het ziet er bovendien niet naar uit dat de varkensprijzen in aanloop naar Pasen nog een stapje naar boven gaan zetten. Daarvoor is de markt te veel in balans.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het varkensaanbod is namelijk van dien aard dat dit afdoende is om de vraag van slachterijen goed in te vullen. De behoefte aan gevulde slachthaken is er wel, maar niet overdreven groot. Echt getrokken aan de varkens wordt er niet. Handelaren zeggen goed bij te zijn met het leveren.

Concurrentie van rundvlees
De vleesafzet heeft wel wat weg van de levende varkensmarkt. De verkopen richting de retail zijn volgens insiders redelijk goed, maar niet overdreven wild. Exportvraag buiten Europa is eveneens niet krachtig genoeg om de markt te prikkelen. Mogelijk trekt de afzet in de laatste twee weken voor Pasen nog wat aan, maar een rush wordt dit jaar niet verwacht. Daarvoor is de concurrentie van het relatief gunstig geprijsde rundvlees te groot. De prijzen van luxe varkensonderdelen als de haasjes zit deze week in de lift, maar het overgrote deel van de karkasonderdelen beweegt zijwaarts.

In week 10 piekte het Nederlandse slachtcijfer kortstondig boven de grens van 300.000, maar afgelopen weken zaten we daar weer ruim onder. Vermoedelijk zien we de komende weken een langzaam dalende trend, tot de laatste week voor Pasen. Opvallend is dat het gemiddelde slachtgewicht vorige week bijna 2 kilo inleverde tot 100.60 kilo. Daarmee liggen de gewichten in een beweging weer in lijn met eerdere jaren.

Ondanks dat Duitse slachterijen naar verhouding beter betalen dan in de omliggende landen leidt dit ogenschijnlijk niet tot extra aanbod. Met 715.586 varkens was het slachtcijfer vorige week aan de krappe kant.

DCA Beursprijs blijft stabiel
Een stabiele varkensprijs is al met al een logische afspiegeling van de markt. Op basis van de opgaven blijft de DCA Beursprijs 2.0 deze week gelijk op €2,12 per kilo voor de geslachte varkens. De prijs van levende varkens noteert met €1,68 ook onveranderd.

Klik hier voor een toelichting van DCA Market Intelligence op de notering. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden