Shutterstock

Analyse Varkens

Op varkensmarkt wordt de blik na Pasen verlegd

29 Maart 2024 - Wouter Baan

De varkensprijzen hebben dit jaar zeker wel wat steun van de paasdagen gehad, maar in de primaire sector was op meer gehoopt. Het feit dat Pasen dit jaar erg vroeg valt, maakt dat het effect dit jaar minder krachtig was. De blik in de markt wordt nu verlegd op warmer lenteweer.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De varkensprijzen noteren alweer een paar weken onveranderd. Dit typeert ook wel de situatie in de markt die in balans is. Het varkensaanbod in ons land is volgens insiders niet ruim en niet krap, hoewel de slachtcijfers van vorige week ontbreken. De uitval van een slachtdag met Pasen kan gemakkelijk worden opgevangen. In Duitsland, waar ook op Goede Vrijdag niet wordt geslacht, krijgt het krappe aanbod daardoor kans om wat bij te trekken. Voor de slachterijen daar wel zo prettig, gezien zij al maandenlang worden geconfronteerd met een tekort aan varkens.

Gemengde signalen 
Vanaf de vleesmarkt komen gemengde signalen. Sommige partijen zijn negatief gestemd en claimen dat de varkensprijzen omlaag moeten. Andere partijen zijn minder kritisch. In de afgelopen weken werden enkel de luxe onderdelen duurder, zoals de haasjes. Dit had echter te weinig om handen om de levende markt te prikkelen. De blik wordt nu verlegd naar hogere temperaturen, waarmee het grillseizoen van start kan. Pasen valt dit jaar erg vroeg, wat maakt dat dit in 2024 niet samenvalt.

DCA Beursprijs
Op basis van de opgaven blijft de DCA Beursprijs zoals verwacht onveranderd. Dat betekent dat de notering voor geslachte varkens gelijk blijft op €2,12 per kilo. De prijs van de levende varkens blijft staan op €1,68 per kilo.

Klik hier voor een toelichting van DCA Market Intelligence op de notering. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden