Shutterstock

Analyse varkens

Varkensmarkt moet nog even geduld hebben

12 April 2024 - Wouter Baan

Het is een rustige week op de varkensmarkt en dat kon de komende weken ook weleens zo blijven. Het ontbeert in de markt aan de wil om te slachten. Toch zijn de verwachtingen voor de langere termijn niet per se somber. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kort samengevat is het varkensaanbod te ruim om de markt in beweging te brengen. Niet dat het aanbod op zichzelf nu zo ruim is, want dat valt qua aantallen wel mee. Dit blijkt ook uit de slachtaantallen. Door een storing ontbreken overigens de meest recente aantallen van Nederland, maar vermoedelijk zit het slachtcijfer rond de 300.000 varkens. Wel wordt gesproken over tamelijk zware gewichten. 

Tamme afzet
Het 'ruime' aanbod moet echter in perspectief worden gezien, want de honger c.q. wil om te slachten is niet bijster groot. Dit houdt verband met de nog altijd tamme vleesafzet binnen Europa, om over de tanende vleesexport op de wereldmarkt maar te zwijgen. Slachterijen als een Tönnies geven aan dat varkensonderdelen daarom worden ingevroren, of tegen gereduceerde tarieven wordt verkocht. Maar ook op de spotmarkt is de vraag naar vlees eveneens koeltjes.

Zolang het weer geen significante verbeteringen laat zien, zijn er op de varkensmarkt geen fundamentele wijzigingen te verwachten. Het aanbod kan vanuit zichzelf moeilijk opdrogen, gezien er in mei in Europa nog een aantal slachtdagen uitvallen. De temperaturen in Noordwest-Europa lopen dit weekend weliswaar weer wat op, maar volgende week wacht een koufront.

In lijn met 2023
Een gelijkblijvende varkensprijs is op basis van de markt een logische mutatie. De DCA Beursprijs 2.0 maakt met €2,12 per kilo voor de geslachte varkens voor de zesde week op rij een pas op de plaats, evenals de notering van de levende op €1,68 per kilo. In 2023 was het prijspatroon in deze tijd van het jaar overigens hetzelfde en trok de markt in de zomermaanden alsnog verder aan. Eenzelfde scenario hangt ook dit jaar boven de markt met het EK voetbal in Duitsland in het vooruitzicht. 

Klik hier voor een toelichting van DCA Market Intelligence op de notering. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden