Shutterstock

Nieuws Varkens

Vion wil lichtere varkens door stroeve wereldmarkt

18 April 2024 - Wouter Baan - 4 reacties

Vion heeft de inkooptabellen voor vleesvarkens aangepast. In het kort komt het erop neer dat het vleesconcern aanstuurt op minder zware varkens, want die zijn op de Europese vleesmarkt lastiger te verwaarden. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de afgelopen jaren werden varkenshouders binnen het Good Farming Balance programma van Vion juist nog aangemoedigd om rijpere en vettere varkens af te leveren, want daarvoor waren goede afzetmogelijkheden op de wereldmarkt. Nu de export van varkensvlees naar China (en andere Aziatische markten) minder soepel gaat, wil Vion de vleesvarkens weer minder zwaar aan de slachtlijn hebben.

Inspelen op vraag
De verschuiving van de afzet op de wereldmarkt naar de Europese markt vraagt een ander type varken, zo laat een woordvoerder van Vion desgevraagd weten. "De Europese markt vraagt een wat lichter en magerder varken. Dit is reden dat we nieuwe inkooptabellen hebben geïntroduceerd. We spelen hiermee in op de vraag van de markten waarop we actief zijn en onze afnemers."

Vion zegt niet concreet wat er binnen de inkooptabellen wijzigt. Volgens varkenshandelaren komt het erop neer dat de gewichtsklasse met een paar kilo naar beneden is bijgesteld. Ook de uitbetaling op vleespercentage en spek/spier-verhouding zijn gewijzigd.

Hogere slachtgewichten
Mede door het stimuleringsbeleid van Vion liepen de gemiddelde slachtgewichten in Nederland de laatste jaren aanzienlijk op. Met 102,9 kilo tikte het gemiddelde slachtgewicht begin dit jaar nog een record aan. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden