Shutterstock

Analyse Varkens

Biggenprijs zet daling in door optelsom van factoren

22 April 2024 - Wouter Baan - 1 reactie

Al een paar weken is er sprake van toenemende druk op de biggenmarkt, maar...

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De bodem onder de recordhoge biggenprijs is niet meer zo stevig als bijvoorbeeld medio maart. De biggenafzet naar Spanje loopt terug, zowel in opbrengst als aantallen. Daarbij wordt de weerstand van vleesvarkenshouders er niet minder op, nu de verwachte prijsopleving op de varkensmarkt nog even lijkt uit te blijven. En Duitse afnemers staan eveneens niet in de rij voor Nederlandse biggen.

Deze combinatie van factoren leidt tot toenemende prijsdruk. De DCA BestPigletPrice daalt zodoende met €0,50 tot €79,50 per big. Dit is de eerste verlaging sinds vorig jaar oktober. Handelaren geven aan dat de vraag niet denderend is, maar het aanbod is ook aan de krappe kant. Courante koppels van 300 stuks zijn niet bij bosjes te vinden. Dit maakt dat de ingezette prijsdaling mild is. 

Gebroken weken
Met de gebroken weken in mei (door de uitval van slachtdagen) voor de boeg, zal de plaatsingsruimte de komende weken vermoedelijk slinken en daarmee het aanbod toenemen. Dit kan de prijsdaling versnellen, maar het is niet zo dat de bodem onder de biggenprijs uit is geslagen. 

De Duitse VEZG-biggennotering blijft deze week eveneens onveranderd op €85 per big. De Spaanse notering zit in een neerwaartse tendens en daalde eind vorige week met €1 tot €90 per big.

Klik hier voor een toelichting van DCA Market Intelligence op de notering. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden