Shutterstock

Analyse Varkens

Prijsdaling op biggenmarkt krijgt meer vaart

29 April 2024 - Wouter Baan

Nadat de Nederlandse biggenprijs afgelopen week langzaam de daling inzette, krijgt de ingezette lijn nu meer vaart. Dit komt deels door de onrust die is ontstaan op de varkensmarkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De vraag naar biggen was al niet bijzonder groot en is volgens handelaren de afgelopen dagen verder afgenomen. Dalende prijzen dragen hier vaak aan bij. Daarnaast zijn ook de varkensprijzen vorige week onverwacht gedaald, en een herstel lijkt voorlopig niet in zicht door de trage vleesmarkt. Dit versterkt de al sterke weerstand bij vleesvarkenshouders.

In Duitsland valt aanstaande vrijdag een slachtdag uit, vanwege de viering van de Dag van de Arbeid. Dit gaat ook een remmend effect hebben op de vraag naar Nederlandse exportbiggen. Bovendien staat de vraag vanuit Spanje seizoensgebonden onder druk, wat ook de Spaanse biggenprijs drukt.

Eenduidig omlaag
Vanwege al deze factoren pleiten veel handelaren voor een stevige daling van de biggenprijs om de marktsituatie tegemoet te komen. Op basis van de gegevens daalt de DCA BestPigletPrice met €2 tot €77,50 per big. Van de 19 deelnemers pleiten er 18 voor een verlaging. Historisch gezien zet de daling zich de komende weken naar verwachting voort. De Duitse VEZG-biggenprijs kan voorlopig nog wel blijven staan op €85 per big.

Klik hier voor een toelichting van DCA Market Intelligence op de notering. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden