Worst

Analyse Varkens

Laatste zetje ontbreekt nog op krappe varkensmarkt

7 Juni 2024 - Wouter Baan - 3 reacties

De kop van de maand juni is eraf, maar de varkensprijzen maken nog altijd geen aanstalten omhoog. Bovendien is er onrust in de markt geslopen nu er in Duitsland op een groot varkensbedrijf Afrikaanse varkenspest is geconstateerd. Dit heeft ook consequenties voor slachterijen in de regio die de productie hebben opgeschort.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ook nu de gebroken slachtweken achter de rug zijn, blijft de Duitse varkensprijs stoïcijns onveranderd voortbewegen. Voor de veertiende week op rij noteert VEZG €2,20 per kilo. De markt heeft in het verleden wel vaker stabiele periodes gekend, maar vaak duurden die niet zo lang als nu. Een record is het nog niet, maar het komt wel in de buurt. In de winter van 2018/19 bleef de notering eens zestien weken op rij stabiel.

Duits plafond
De Nederlandse varkensprijzen zijn recent wel wat gestegen, maar hikken momenteel tegen een plafond aan. Heel varkensminnend Europa wacht totdat in Duitsland de noteringen gaan stijgen. De vraag is wanneer dit gaat gebeuren. Zeker nu er deze week een varkensbedrijf in Vorpommern-Greifswald door AVP is getroffen. Dit is dan wel niet het meest intensieve varkenshouderijgebied van Duitsland, maar de schrik zit er niettemin goed in.

Temeer omdat van het betreffende bedrijf deze week nog varkens waren afgeleverd aan Tönnies in Weißenfels. De productie op die locatie is voorlopig opgeschort en het is vrijdagmiddag nog niet bekend wanneer dit weer wordt hervat. Voor het toch al krappe varkensaanbod in Duitsland hoeft dit geen probleem te zijn.

Relatief koud weer
Ook in Nederland is het varkensaanbod beperkt, net als in veel andere Europese landen. Helaas ontbreken de slachtcijfers van afgelopen week in ons land, maar vermoedelijk liggen die (ook na de gebroken week met Pinksteren) ruim onder de grens van 300.000. Toch is het krappe aanbod op zichzelf niet genoeg om de markt in beweging te krijgen. Een aantrekkende vleesvraag moet het laatste zetje gaan geven, maar het obstakel hiervoor zijn de relatief lage temperaturen. Hoewel de vele neerslag achter de rug is, blijft het aan de koele kant in Noordwest-Europa. Ook in de komende weken blijft dit waarschijnlijk zo, waardoor er nog niet massaal wordt gebarbecued. 

EK gaat van start
Over een week begint het Europees voetbalkampioenschap in Duitsland. Wellicht dat dan de vleesvraag gaat stijgen, maar op dit moment ontbreekt de overtuiging nog op de vleesmarkt. Insiders waarschuwen bovendien voor al te hoge verwachtingen, vanwege de aanhoudend zwakke export buiten Europa. Toch lijkt er in de komende weken wel wat mogelijk te zijn, wat voor met name vleesvarkenshouders wenselijk is als compensatie voor de hoge biggenkosten.

De DCA Beursprijs 2.0 voor de geslachte varkens blijft voor nu staan op €2,15 per kilo en de prijs van levende varkens op €1,69 per kilo. Vorig jaar rond deze tijd trokken de varkensprijzen vrij rap aan, maar de vorm van toen ontbreekt nog. 

Klik hier voor een toelichting van DCA Market Intelligence op de notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden