Shutterstock

Analyse Ruwvoer

Veehouders hopen op minder nattigheid

11 Juni 2024 - Alex Jurvillier

De gemoederen binnen de ruwvoermarkt vervallen steeds weer in hetzelfde patroon. De regen maakt het voor velen knap lastig. ‘Het zou door de nattigheid nog weleens de verkeerde kant op kunnen gaan’, merkte een insider op. Wanneer komt er een einde aan dat natte weer?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Veehouders houden noodgedwongen langer vast aan het winterrantsoen. Vorige week begon het te drogen in het land maar afgelopen maandag viel er weer een bak regen. De vraag naar snijmaïs trekt mede daardoor wat aan. De vraag is goed terwijl er niet meer aanbod wordt gegeven. Het is natuurlijk afhankelijk van hoe het groeiseizoen verder loopt, maar het zou sommige handelaren niet verbazen als maïs nog duurder wordt de komende tijd. De DCA Indicatieprijs blijft deze week stabiel op €100 per ton.

In stro is het niet de drukste periode van het jaar. Kwaliteitsstro komt nu niet aanwaaien. Dat is een gevolg van het natte weer tijdens de oogst van 2023. Het is een beetje krap-achtig met een beperkte beschikbaarheid van goed goudgeel stro. De nieuwe oogst komt er aan, maar we moeten nog wel een paar weken door met de oogst van 2023. Ergens eind deze maand begin volgende maand zal de eerste wintergerst wel gedrost worden in Frankrijk. Voor stro uit de schuur zijn Nederlandse handelaren overigens ook in grote mate afhankelijk van stro uit Frankrijk. De DCA Indicatieprijs voor tarwe- en gerstestro blijft gelijk op €155 per ton.

Geen hooiweer
Goed hooiweer is het nog niet geweest. Een week droog weer met ten minste een paar echt scherp drogende dagen zijn een vereiste om te kunnen hooien. De DCA Indicatieprijs voor weidehooi komt deze week uit op €200 per ton. Voor graszaadhooi is niet veel belangstelling. Boeren vinden het te duur ten opzichte van bijvoorbeeld voerstro. Dat graszaadhooi aan de prijs is komt dan weer omdat er nauwelijks nog aanbod is. De DCA Indicatieprijs blijft stabiel op €185 per ton.

Over kuilgras lopen de meningen uiteen. Zo is de ene groep fouragehandelaren goed te spreken over de kwaliteit en geeft aan dat het allemaal wel weg wil. 'Mooi spul.' Anderen geven aan dat de markt niet echt wild is, maar dat het redelijk doorgaat. De DCA Indicatieprijs stijgt met €5 naar €85 per ton.

Voeraardappelen zijn praktisch niet leverbaar volgens insiders. Als ze er al zijn dan zijn ze hartstikke duur. De verwerkende industrie kan zo ongeveer alles gebruiken wat nog op een aardappel lijkt waardoor er nauwelijks uitval is naar voer. De DCA Indicatieprijs blijft op €60 per ton staan.

De tijd dat het duwen was voor leveranciers om bierbostel een plek te geven ligt achter ons. Mede door het Europees Kampioenschap voetbal hebben de brouwerijen deze lente extra gedraaid volgens sommige bronnen, want bij een voetbaltoernooi wordt er aardig wat bier gedronken. Maar het bier voor het EK is gebrouwen, dus dat heeft waarschijnlijk geen groot effect meer op de aanvoer van bierborstel. Sommige leveranciers melden dat de wachttijden wat oplopen. Mede door de problemen met weidegang door het natte weer en een trage overgang naar een zomerrantsoen is er vrij veel belangstelling voor bierbostel. De DCA Indicatieprijs blijft stabiel op €3 per procent droge stof.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden