Shutterstock

Nieuws Varkens

China verhoogt druk op import varkensvlees EU

17 Juni 2024 - Eric de Lijster

China is een zogeheten antidumpingonderzoek gestart naar de import van varkensvlees en varkensvleesonderdelen uit de Europese Unie (EU). Het land had al eerder gedreigd dit te gaan doen, als reactie op de importheffingen die de EU heeft ingevoerd voor elektrische auto's uit China.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Deze nieuwe stap in de handelsspanningen tussen de twee handelsblokken kan uiteindelijk leiden tot exportbeperkingen van Europees varkensvlees naar China. Het onderzoek dat vandaag (maandag 17 juni) volgens diverse media is gestart, richt zich op het volledige assortiment aan varkensvleesproducten. Dus zowel vlees als ook de onderdelen als blazen, magen, oren, neuzen en voeten.

Volgens het Chinese ministerie van Handel is dat het onderzoek begonnen nadat lokale handelspartijen hiertoe een aanvraag hadden ingediend. Het eventueel beperken van de Europese export naar China kan fnuikend zijn voor de varkensvleesketen in de EU. Jaarlijks exporteert de EU voor meer dan $3 miljard aan varkensvlees(onderdelen) naar China. Vooral Spanje is een grote leverancier en levert ongeveer de helft van deze exportwaarde.

Varkensmarkt danig verstoren
Restricties op export naar China kunnen de varkensmarkt in de EU danig verstoren, wat kan resulteren in hogere voorraden en dus lagere prijzen. China is erg belangrijk voor de Europese vierkantsverwaarding van het varken, doordat het land veel onderdelen afneemt waar op de Europese markt weinig vraag naar is. Overigens lijken de Europese partijen in de varkensvleesketen niet op korte termijn te hoeven vrezen voor exportrestricties. China heeft aangegeven dat het onderzoek binnen een jaar, dus voor 17 juni 2025, moet zijn afgerond. Indien nodig kan dit nog met een half jaar worden verlengd. Veel hangt natuurlijk af van hoe de politieke spanningen tussen de twee grote handelsblokken zich de komende periode gaan ontwikkelen.

Naast varkensvlees staan ook zuivelproducten uit de EU op de nominatie voor een Chinees antidumpingonderzoek.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden