Supermarktketen Lidl heeft aangekondigd dat in 2025 in Duitsland niet alleen 50% van het vers vleesaanbod, maar ook de helft van de worsten moet voldoen aan het derde niveau van de Duitse Tierwohl-standaard. De vraag is of voldoende varkenshouders bereid zijn om over te schakelen. Slachterijen vrezen voor oplopende krapte.
Het Tierwohl-concept is grofweg te vergelijken met het één ster Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming. Op het moment voldoet 30% van de worst die Lidl verkoopt aan de standaarden van het concept.
Discounters nemen voorsprong
Eind februari kondigde Lidl al een vergelijkbare doelstelling aan voor vers vlees. Op dat moment voldeed al 33% van het vers vleesaanbod aan de standaard. Eind 2024 moet 40% hieraan voldoen.
In Duitsland nemen de grote discounters een voorsprong op het gebied van dierenwelzijn. Naast Lidl heeft de grote concurrent Aldi zich voorgenomen om in 2030 volledig over te schakelen op het derde of vierde niveau van het Tierwohl-concept.
Industrie niet klaar
In Duitsland lijkt de sector echter nog niet klaar om te schakelen. In Duitse agrarische media is te lezen dat onvoldoende boeren bereid zijn om in het concept te stappen. Daarnaast is er angst voor nog grotere tekorten. De varkensmarkt is al jaren krap en overschakeling gaat vrijwel zeker gepaard met een daling. In Nederland zorgde een overstap naar een minimale standaard van één ster Beter Leven in de pluimveevleessector bijvoorbeeld voor een daling van 40% van de pluimveestapel.