Shutterstock

Analyse Varkens

Hoopvolle varkensmarkt eindigt in anticlimax

5 Juli 2024 - Wouter Baan - 4 reacties

Met terugwerkende kracht kan enkel de conclusie getrokken worden dat de verwachtingen voor de varkensprijzen deze zomer veel te hooggespannen waren. Waar de prijzen nu eigenlijk zouden moeten stijgen, gebeurt het omgekeerde. Wel kan gesteld worden dat de markt het geluk ook bepaald niet mee heeft.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tijdens het Europees voetbalkampioenschap in Duitsland zou het gaan gebeuren, zo gonsde het maanden geleden al door de markt. Het toernooi is inmiddels al redelijk ver gevorderd, maar heeft de markt allerminst gesteund. De realiteit is dat de afzet van varkensvleesonderdelen zeer teleurstellend verloopt. De vraag in de markt laat het afweten, mede door het ontbreken van zomerweer in Noordwest-Europa. Wel of geen barbecueweer maakt nogal een groot verschil voor de consumptie.

Tegenwind
Daarbij heeft de markt - zoals al eerder aangegeven - tegenwind van de recente uitbraken van Afrikaanse varkenspest in Duitsland en de handelsspanningen tussen China en de Europese Unie omtrent importheffingen voor elektrische auto. Hier is varkensvlees ongevraagd onderdeel van geworden als Chinese tegenmaatregel. Deze week werd bekend dat de Europese Unie de hoge importheffingen voor Chinese elektrische auto's doorzet. Dit is een tegenvaller voor de varkenssector, aangezien China al heeft aangegeven hierop te overwegen om als wisselgeld Europees varkensvlees te boycotten.

Ondertussen bewegen de varkensprijzen duidelijk neerwaarts. De Nederlandse slachters die op woensdag muteren, verlaagden eensgezind met 5 cent en daarmee beduidend steviger dan de 2 cent eerder in de week bij Vion. De Duitse VEZG-notering ging na een recordlange stabiele periode zelfs met 10 cent onderuit.

Aanbod beperkt
Het varkensaanbod is niet zozeer het probleem. Afgelopen week zakte het slachtcijfer in ons land terug tot 270.419 varkens. Dit is overigens wel hoger dan vorig jaar rond deze tijd van het jaar, maar het zijn niettemin geen ruime aantallen. Met minder dan 680.000 geslachte varkens is ook in Duitsland het aanbod beperkt. Wel is het zo dat het slachtcijfer vanaf week 28 de meeste jaren weer gaat aantrekken.

Door de dalende slachterijnotering kan de DCA Beursprijs 2.0 een stevige correctie niet ontwijken. De notering voor de geslachte varkens daalt met €0,10 tot €2,06 per kilo. De prijs van levende varkens daalt met €0,08 tot €1,62 per kilo.

Klik hier voor een toelichting van DCA Market Intelligence op de notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden