Shutterstock

Analyse Varkens

Biggenprijs meegezogen in vrije val op varkensmarkt

8 Juli 2024 - Wouter Baan - 7 reacties

De forse prijsdruk op de varkensmarkt heeft ook consequenties voor de biggennoteringen. De stevige correcties die in Duitsland zijn intrede hebben gedaan, slaan over naar de rest van Europa, waaronder ook Nederland.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De handel in biggen gaat op moment zeer, zeer moeizaam. In deze periode van het jaar is de vraag altijd al lauw en daar komt nu nog bij dat de varkensmarkt een uitermate teleurstellend beeld laat zien, vanuit het oog van de primaire producent. Vion verlaagt de varkensnotering deze week met €0,08 tot €1,96 per kilo, nadat vorige week al €0,02 van de prijs ging.

Dit lijkt op het eerste oog nog een relatief milde verlaging te zijn. De eerste signalen zijn namelijk dat de andere slachterijen (die afgelopen woensdag met €0,05 verlaagden) deze week zelfs aansturen op een dubbeltje minder. Veel zal hierbij afhangen hoe de Duitse VEZG-notering gaat bewegen. De vlag hangt er in elk geval niet florissant bij, zo moge duidelijk zijn. Dit blijkt ook uit de vleesmutaties van DCA die ook deze week weer behoorlijk wegzakken. De simpele verklaring hierbij is dat het vleesaanbod de achterblijvende vraag overstijgt. 

BPP hard onderuit
De vraag naar vrije biggen is op moment dusdanig zwak dat forse verlagingen op zijn plek zijn. Binnen de vaste koppelingen valt het allemaal nog wel mee, maar voor vrije biggen is bijna geen koper te vinden. Ook niet in het buitenland. Ook immer optimistische handelaren herkennen zich in het moeizame marktbeeld.

Op basis van de opgaven daalt de DCA BestPigletPrice met €5 tot €60,50 per big. Dit is de grootste verlaging in ruim twee jaar. De Duitse VEZG-notering daalde vrijdag al met €6 tot €73,50. Seizoensmatig zet de daling de meeste jaren vaak ook nog wel even door, waardoor een bodem nog niet in beeld is. 

Klik hier voor een toelichting van DCA Market Intelligence op de notering. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden