Nadat de slachtgewichten in januari alleen maar verder opliepen, is het omslagpunt nu eindelijk bereikt. Het varkensaanbod laat zich makkelijker vermarkten, maar in de vleeshandel is het nog wel stroef. Een hogere varkensprijs zit er daarom nog niet in.
Het is inmiddels februari, maar op de varkensmarkt galmen de gebroken weken rondom Kerst en nieuwjaar nog steeds na. De varkensprop wilde in de afgelopen weken zeer moeizaam oplossen, maar inmiddels gloort er licht aan het einde van de tunnel. Diverse handelaren geven aan dat het aanbod zich merkbaar makkelijker laat vermarkten.
Dalende slachtgewichten
Ook de lagere slachtgewichten bevestigen dat het omslagpunt bereikt is, of eigenlijk vorige week al. In week 5 daalde het gemiddelde slachtgewicht in Nederland met 0,7 kilo tot 103,30 kilo per varken. Dit is nog steeds erg hoog, wat maakt dat het vlottrekken van de balans tussen vraag en aanbod nog wel even tijd vergt. Aanhoudende strenge vorst zou de vleesvarkensmarkt goed doen in het licht van groeivertraging, maar dat zit er voorlopig niet in.
Opvallend is dat er vorige week, met 314.131 varkens aan de haak, ook veel is geslacht. Ook dit ontlast het varkensaanbod logischerwijs. In Duitsland laat het slachtcijfer ook een stijgende trend zien, maar worden de aantallen van vorig jaar rond deze tijd bij lange na niet gehaald. Met 677.095 varkens lag het slachtcijfer vorige week bijna 10% onder dezelfde week een jaar geleden. Daarnaast laten ook de slachtgewichten in Duitsland weer een dalende trend zien en is de grens van 100 kilo inmiddels weer geslecht.
Stroeve vleesafzet door nasleep MKZ
De positieve ontwikkelingen aan de aanbodzijde zijn nog te prematuur om de varkensprijzen te prikkelen. Op de vleesmarkt is het sentiment namelijk aanhoudend zwak. Dit bleek eerder deze week ook aan de lagere prijzen van karkasonderdelen van DCA. Vooral de hammen, een zwaargewicht binnen het karkas, laten zich moeilijk vermarkten. Dit komt doordat het Verenigd Koninkrijk nog altijd dicht is voor Duits varkensvlees en het aanbod op het Europese vaste land daardoor behoorlijk is toegenomen. Dit geldt ook voor sommige andere vleesonderdelen. Er is nog geen zicht op signalen dat de Britten het importverbod weer opheffen, ondanks dat de zorgen omtrent mond-en-klauwzeer in Duitsland naar de achtergrond zijn verdwenen.
Bij het huidige marktbeeld past enkel een zijwaartse prijs, zo zijn veel handelaren de mening toebedeeld. Zodoende blijft de DCA Beursprijs 2.0 staan op €1,72 per kilo voor geslachte varkens. De prijs van levende varkens muteert eveneens onveranderd op €1,35 per kilo. Historisch gezien trekt de markt in het voorjaar weer aan en zijn hogere varkensprijzen daarmee een kwestie van tijd.
Klik hier voor een toelichting van DCA Market Intelligence op de notering.