De markt voor varkensvlees zag er in de Verenigde Staten bij aanvang van het jaar 2025 goed uit. Zowel op de binnenlandse markt als op de exportmarkten verliep de afzet vlot. Het leidde tot relatief hoge varkensprijzen in januari. De grote concurrent van Europa op de wereldmarkt heeft inmiddels te kampen met meer onzekere vooruitzichten door de gevolgen van een mogelijke handelsoorlog met buurlanden Mexico en Canada.
In januari werd duidelijk dat de export van varkensvlees vanuit de Verenigde Staten in 2024 4,3% hoger lagen dan in 2023. De Amerikaanse producenten hebben de export van varkensvlees daarmee teruggebracht op ongeveer het niveau van 2020, destijds een recordjaar voor de Amerikaanse varkensvleesindustrie. Daarmee wordt 25% van de Amerikaanse varkensvleesproductie in het buitenland verkocht. Ook de binnenlandse markt was sterk. Het zorgde ervoor dat de prijzen voor geslachte varkens rond 19% hoger waren dan in dezelfde maand een jaar eerder.
Vleesvoorraden laag
Tekenend voor de situatie zijn de lage voorraden varkensvlees in opslag. Uit de maandelijkse rapportage van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) kan worden opgemaakt dat er op 31 januari 2025 ongeveer 186.000 ton vlees in Amerikaanse vriezers lag. Dat was zo'n 11% minder dan op 31 januari 2024 toen er nog 210.000 ton varkensvlees op voorraad was. Ten opzichte van december nam de voorraad licht toe, wat niet ongebruikelijk is in de eerste maand van het jaar na de feestdagen.
Tegelijkertijd blijven de slachtcijfers wat achter bij de verwachtingen, gedaan op basis van de door het USDA gedane diertellingen in 2024. In januari 2025 werden er volgens het USDA bijna 11,5 miljoen varkens geslacht, ongeveer 1% meer dan vorig jaar.
Termijnmarkt Chicago
Ondanks bovengenoemde factoren laten de prijzen op de termijnmarkt voor geslachte varkens de afgelopen weken toch forse correcties zien. President Trump heeft gedreigd met importtarieven van 25% voor producten uit Canada en Mexico. Deze twee landen zijn goed voor bijna 50% van de Amerikaanse varkensvleesexport. De vrees bestaat dat bij tegenmaatregelen ook Amerikaanse varkensvleesproducenten getroffen kunnen worden. Volgens de laatste geluiden zouden de importtarieven voor Canada en Mexico per 4 maart ingaan. Daarnaast dreigt Trump ook met extra tarieven voor China, ook een belangrijke importeur van varkensvlees.
Hoewel onduidelijk is hoe eventuele tegenmaatregelen eruit gaan zien, heeft de termijnmarkt voor geslachte varkens een forse tik geïncasseerd. Het is onzeker of de volumes naar Canada en Mexico geraakt kunnen worden en zo ja, waar deze dan naartoe geëxporteerd kunnen worden. Het meest voor de hand liggend, is de verwachting dat de aangeboden hoeveelheid varkensvlees op de Amerikaanse binnenmarkt groeit met prijsdruk als gevolg. Ook kan het leiden tot een groter aanbod exportvlees richting Azië, wat impact kan hebben op de positie van Europese exporteurs.
Op de termijnmarkt zijn de prijzen voor vleesvarkens (contract april 2025) na een piek begin februari inmiddels zo'n 12% gedaald. Omgerekend naar euro's per kilogram geslacht gewicht betekent dit een prijs van ongeveer €1,80 per kilo geslacht gewacht. Ruim lager dan de €2,03 per kilogram geslacht gewicht begin februari.
Ontwikkeling export
Naast deze onzekere geopolitieke omstandigheden geven de meest recente exportcijfers ook nog geen hoop op een sterk jaar. Ten opzichte van een jaar eerder zijn de volumes over de periode tot en met 6 februari gedaald met 14%. Vooral de gekrompen volumes naar China en Korea (respectievelijk 32% en 22%) hebben daarbij impact op de totale hoeveel geëxporteerd varkensvlees. Insiders op de Amerikaanse markt verwachten bovendien geen vlot herstel van de vraag uit China. Het land kan steeds beter in haar eigen varkensvleesbehoefte voorzien.
De Amerikaanse varkensvleesmarkt ziet zich dus geconfronteerd met gemengde signalen. Een sterke binnenlandse vraag en bescheiden stijging van de productie enerzijds, maar onzekerheid over de exportpositie anderzijds. Het aanbod Amerikaans varkensvlees beschikbaar voor de wereldmarkt zal dit jaar hoogstwaarschijnlijk in lijn zijn met 2024. Geopolitieke spanningen kunnen zorgen voor tijdelijke disrupties in handelsstromen. Voor Europese exporteurs rest voorlopig niets dan af te wachten hoe de markt zich bij haar grote concurrent op de wereldmarkt gaat ontwikkelen. Daarnaast of handelsbeperkingen positief of negatief gaan uitwerken.