Mega aardappel-overlaadwagen trekt bekijks

Loonbedrijf Hack uit het Brabantse Kruisland staat bekend als een bedrijf dat zijn hand er niet voor omdraait zelf machines te bouwen wanneer passende techniek niet voorhanden is. De ‘Overload’ is een unieke zelfrijdende overlaadwagen voor producten als aardappelen, uien en suikerbieten. De machine is een regelrechte hit op Youtube en krijgt veel bekijks wereldwijd.

Al decennia lang rollen bijzondere creaties de goed uitgeruste werkplaats van loonbedrijf Hack uit en de Overload is de meest recente creatie en zeker een van de meest bijzondere. Eerdere machines die de medewerkers van het bedrijf bouwde zijn onder andere de Octopus slootkantenmaaier, Multi Mow graszaadmaaier en Onion Expresse uienrooier. Geen haastig in elkaar gelast knutselwerk - die bruin kleurt van de roest - maar professioneel ogende apparatuur voorzien van bedrijfskleuren, logo’s en goed afwerkte details.

25

ton

capaciteit heeft de bunker

De Hack Overload is gebouwd op de basis van een Ploeger MKC-8 spinaziemaaier met vier assen en acht wielen. De machine werkt nu achterstevoren, wat betekent dat het knikpunt zich nu helemaal aan de achterzijde bevindt. Daar vind je ook de motor. Een 25 ton grote bunker ligt bovenop de voorste drie assen. Een kunststof bodem lost het product – onder de cabine door – richting een elevator. Die kan knikken en vrachtwagens zonder productbeschadiging vullen. Onder de cabine bevindt zich nog een reinigingsset die over de volle machinebreedte het product reinigt. Nadeel is wel dat het vervolgens tot één smalle stroom moet worden teruggebracht, met beschadiging tot gevolg. Losse grond en loof vallen op een transportband, die de tarra in het land lost.

De chauffeur heeft vanuit zijn metershoge werkplek in de Claas Vista II cabine een ongeëvenaard zicht op de vrachtwagentrailer. Twee enorme hydraulische cilinders tillen de voorzijde op. Het bedrijf rooit met twee Ploeger bunkerrooiers die hij goed moet kunnen bijhouden. Ook uien en suikerbieten kunnen over de machine, al ligt de focus op afland aardappelen. Een overlaadstation is zo overbodig. De gehele combinatie weegt ongetwijfeld flink wat, al beschikt hij wel over een luchtdrukwisselsysteem en is het gewicht zo goed mogelijk verdeeld over alle assen.

Agrarisch Youtubekanaal Tractorspotter filmde de imposante machine tijdens één van zijn eerste werkdagen. In een dag tijd staat het aantal views op bijna 130.000 en 1.100 likes op Facebook. Foto & Film: Tractorspotter.

18 Oktober 2016|Voor afland leveren

7 reacties
Reacties Reageer
Gebruiker
BB abonnee
agriklootje 18 Oktober 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/video/techapps/video/10871962/Mega-aardappel-overlaadwagen-trekt-bekijks]Mega aardappel-overlaadwagen trekt bekijks[/url]
Mooie oplossing, zie echter wel aan het gespring en gestuiter en de valhoogte's dat heyt maar goed is dat deze aardappelen niet bewaard hoeven te worden
Gebruiker
limburg 18 Oktober 2016
duurt veel te lang veel te lomp veel te veel val hoogtus je kunt niet uit lezen
Gebruiker
limburg 18 Oktober 2016
duurt veel te lang veel te lomp veel te veel val hoogtus je kunt niet uit lezen
Gebruiker
patatje 19 Oktober 2016
Mooie machine, zou de bunker verhogen tot 35 ton = 1 vrachtauto. En de losbreedte gelijk houden aan de bodembreedte= 3x zo snel lossen.
Gebruiker
Trucker 19 Oktober 2016
Kun je net zogoed direct vanuit de bunker vd rooier in de vrachtwagen lossen (?)
Gebruiker
blaauwe stuiterbal 19 Oktober 2016
Wat een gestuiter van het de aardappelen op de rooier!!!!
Als de vrachtwagen in de file komt te staan heb je afgekeurde aardappelen
Gebruiker
BB abonnee
pruikenmaker 19 Oktober 2016
Mooi ding voor suikerbieten, bietenmuis
Gebruiker
patatje 22 Oktober 2016
@Trucker; de reiniging gebeurd toch over de hele breedte. Dan gaan ze versmallen (extra beweging), kun je even goed over hele breedte lossen.Zoals Fliegle en Dezeure.
U kunt niet meer reageren.