Nieuws Varkens

Duitse slachters plussen, hauspreis van tafel

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van deze video? Laat het ons weten

De varkenshandel is halverwege januari uiterst moeizaam. Handelaren melden bij lange na niet alle beschikbare slachtrijpe dieren te kunnen plaatsen en flink te moeten schuiven. Daarbij geven zij aan geregeld nog op het laatste moment te worden geïnformeerd over veranderende (afgeslankte) slachtplannen, met flinke gevolgen voor het aantal dieren dat geleverd mag worden. Slachthuizen kampen met aanzienlijke capaciteitsproblemen door een tekort aan personeel, onder andere door de om zich heen grijpende omikronvariant.

Slachtingen op vrij laag niveau
In Nederland werden in week 1 ruim 301.000 varkens geslacht. Het gemiddelde geslacht gewicht lag daarbij op een fors niveau van 101,6 kilo. Met het oplaaiende aantal coronabesmettingen en de krappe slachtplannen ligt het niet voor de hand dat dat aantal snel op zal lopen. Het aantal in Duitsland geslachte varkens was vorige week door vertraging bij het verzamelen van de gegevens nog niet bekend.

Het aantal naar Duitsland geëxporteerde vleesvarkens schommelt de afgelopen weken rond de 7.500 stuks. De lage exportcijfers zorgen ervoor dat de Nederlandse slachthuizen geen enkele moeite hoeven te doen om de haken gevuld te krijgen.

Vleeshandel beroerd
Naast het forse aanbod slachtrijpe dieren speelt ook de zwakke handel in varkensvlees de markt parten. Nadat er vorige week gemiddeld al 4 eurocent per kilo werd ingeleverd op het hele karkas, worden er voor deze week voor verschillende onderdelen opnieuw minnen opgeschreven. Zo worden ribben (-3,33 cent), nekken (-3,67 cent) en middels (-1,33 cent) opnieuw goedkoper verkocht. Het hele karkas verliest daarmee 0,68 cent per kilo aan waarde. De volle Europese vleesmarkt wordt flink extra gehinderd door corona beperkende maatregelen en ook op de exportmarkten is het nog altijd dringen geblazen.

De Duitse VEZG-notering wordt deze week €0,03 naar beneden toe bijgesteld tot €1,20 per kilo geslacht gewicht. De Duitse slachters accepteren dit niveau en noteren ook op €1,20 per kilo geslacht gewicht. Voor het eerst in weken zijn de hauspreise voor vrije varkens daarmee van tafel.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden