Shutterstock

Nieuws Valuta

Euro nu nagenoeg gelijk aan de dollar

12 Juli 2022 - Wouter Baan

De euro is nu bijna evenveel waard als de dollar. Door vrees voor recessie en een agressiever rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank (FED) is de Europese munt behoorlijk verzwakt.

De zogeheten pariteit tussen de euro en de dollar hing al even in de lucht en lijkt nu werkelijkheid te worden. Vanochtend – iets na negenen – was de euro gelijk aan $1,0098. Met de dalende trend in het achterhoofd lijkt de dollar voor het eerst sinds de introductie in 2002 de waarde van de euro te gaan overtreffen. Voor Amerikaanse toeristen die deze zomer Europa bezoeken, is dat een leuke meevaller. Ook voor Europese exporteurs is de zwakke munt een steun in de rug.

Diverse oorzaken
De zwakke euro kent meerdere oorzaken. Onder meer de oorlog in Oekraïne zette de Europese munt in de afgelopen maanden onder druk. Daar is de vrees voor een recessie bijgekomen. Daarbij speelt dat de FED voortvarender is met het verhogen van de rente dan de centrale bank in Europa (ECB). De rente in de VS staat na enkele verhogingen nu tussen de 1,5% en 1,75%. De ECB hanteert nog altijd een negatieve rente en begint pas deze maand met het verhogen van de rente met als doel om de hoge inflatie tegen te gaan. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Podcast Valuta

Inflatiepijn na bestellen van biertje bij het carnaval

Opinie Joost Derks

Gaat de euro een dollar doen in 2023?

Podcast Joost Derks

Sterkere euro helpt tegen hoge energieprijzen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox