Jacqueline van Kerkhof / Shutterstock.com

Nieuws Financieel

Rabobank houdt zorg over verdienmodel boeren

12 Oktober 2022 - Klaas van der Horst

De Rabobank wil samen met alle ketenpartijen in de landbouw toe naar een verdere verduurzaming. Daarbij moet niet alleen helderheid komen over de stikstofeisen, maar ook over alle andere eisen aan de boer. Daarbij is behoefte aan een stabiel beleid. Toch zal het dan nog moeilijk zijn en blijven om een goed verdienmodel voor de landbouw te ontwikkelen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

"Het blijft gewoon lastig'', aldus groepsdirectielid Kirsten Konst. Rabobank zegt boeren wel te willen helpen door boeren die extra duurzaam werken en hun emissies beperken, een rentekorting aan te bieden op financieringen, maar dat is niet genoeg. Ook andere partijen moeten bijdragen, zei ze.

konst
Groepsdirecteur Kirsten Konst stelt dat de meeste kredietaanvragen nog steeds worden goedgekeurd.


Daarmee sluit de bank aan bij wat is gezegd in het rapport-Remkes II. Voor de veehouderij wil de bank vooral inzetten op emissiereductie, bijvoorbeeld met behulp van de Lely Sphere en andere innovaties die een plek hebben of krijgen of de RAV-lijst.

Innovatie is niet genoeg
Met innovatie alleen kan niet voldoende emissiereductie worden bereikt, aldus hoofd voedseltransitie Bas Rüter.  Hij meent dat er meer moet worden geëxtensiveerd en dat er ook meer landschapselementen moeten komen in het agrarisch gebied. Hij noemde hiervoor een percentage van 10% van het landelijk gebied. 
Adjunct-directeur Food & Agri Martine Boon verduidelijkte met een aantal rekenvoorbeelden hoe lastig het is voor melkveehouders en andere agrarische bedrijven om èn te verduurzamen èn een acceptabel inkomen te blijven verdienen. Opvallend was dat ze in diverse voorbeelden hintte richting een verbreding van de bedrijfsvoering: bijvoorbeeld melkvee plus teelt van frites-aardappelen of een andere tak.

Nog steeds financieringen goedgekeurd
Door alle problemen waar de Nederlandse landbouw nu in zit, is het aantal nieuwe financieringen volgens Konst flink gedaald, maar volgens haar komen nog steeds kredietaanvragen binnen en "worden de meeste daarvan goedgekeurd." Gevraagd naar wat voor soort investeringen dit dan betreft, zei Konst dat het bijvoorbeeld gaat om aankoop van grond of modernisering van een stal.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden