Shutterstock

Gewastour Uien week 18

Regen brengt rust op Gewastourpercelen

29 April 2019 - Redactie Boerenbusiness

Na een aantal weken van droog weer en de regen van vorige week, is het komende week rustig op de Gewastourpercelen. Op alle percelen staan de uien inmiddels boven, al is dat op het ene perceel beter te zien dan op het andere. 

Op de uienpercelen van de Boerenbusiness Gewastour viel vorige week tussen de 10 en 20 millimeter regen. De meeste neerslag viel woensdag 24 april, waarna er een aantal dagen volgden met 1 tot 1,5 millimeter per dag. Aangezien de regen voornamelijk in buien over het land trok, zijn er regionaal verschillen zichtbaar. Door de neerslag neemt de kans op tweewassigheid wel af.

Nauwelijks tweewassigheid
Op het perceel in Kimswerd (Friesland) viel afgelopen week 15 millimeter neerslag, waarvan maandag 29 april nog 3 millimeter is gevallen. Op het perceel staan de uien er gelijkmatig op, waarbij nauwelijks sprake is van tweewassigheid. Met het groeizame weer komt op dit perceel ook de aardappelopslag snel boven.

Op het perceel in Zweeloo (Drenthe) viel slechts 10 millimeter neerslag. De jonge plantjes op het perceel tonen fris.

Het perceel in Zweeloo (Drenthe) toont fris, nadat het vrijdag 26 april 2 regenbuien ontving. 

Biedt de regen een uitkomst?
Op het uienperceel in Dronten (Flevoland) viel 11 millimeter neerslag. Er wordt verwacht dat de gevallen regen een uitkomst biedt voor zaden die nog niet ontkiemd zijn. Op het uienperceel in Zeewolde (Flevoland) viel afgelopen week 12 millimeter neerslag. Op dit perceel wordt verwacht dat alle uien deze week boven staan.

Op het Gewastourperceel in Tollebeek (Flevoland) viel afgelopen week 19 millimeter neerslag. De verwachting is dat het droogliggende zaad op dit perceel, snel zal gaan kiemen.

Uitval van zaad 
Op het uienperceel in Kortgene (Zeeland) viel vorige week 20 millimeter neerslag. Op dit perceel staat bij de meeste zaden 1 pijpje boven. In de rij is er pleksgewijs uitval van zaad dat niet gekiemd is, op sommige plekken zelfs tot een halve meter lang.

Op het uienperceel in Oeffelt (Noord-Brabant) viel afgelopen week zo'n 18 millimeter regen. Op het perceel zit de groei er goed in en kiemen ook de zaden die eerder nog droog lagen. Door de snelle groei is het moment van schoon spuiten tot 2 keer toe verplaatst. 

Op het perceel in Oeffelt (Noord-Brabant) zijn de uien bijna door het vlaggenbladstadium heen. 
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden