Eigen foto

Gewastour René Mesken

'In aardappelhandel valt ook te verdienen'

31 Maart 2021 - Jesse Torringa - 5 reacties

De Boerenbusiness Gewastour 2021 volgt dit jaar 10 percelen aardappelen van het ras Innovator verspreid over Nederland. Iedere week vragen we 1 aardappelteler naar het perceel, zijn keuzes en zijn visie. Deze week is dat René Mesken, akkerbouwer in Appelscha (FR).

Akkerbouwbedrijf Mesken
Locatie: Appelscha
Oppervlakte bedrijf: 330 hectare
Gewastourperceel: Onbekend
Grondsoort: Zand
Teelt in hectares:
250 hectare consumptieaardappelen
40 hectare uien
40 hectare mais

Het aardappelpoten is van start gegaan, hoe staat het er op jouw bedrijf voor?
"We zijn nog niet begonnen met poten, maar volgende week gaan we het land op denk ik. Ik pacht al mijn aardappelland en ben nog steeds op zoek naar meer areaal voor dit jaar. Ik weet mede daarom nog niet welk perceel deelneemt aan de gewastour. We zijn natuurlijk druk aan het voorbereiden. Afhankelijk van de grondsoort, dat is hier vooral zand, doen we de voorbewerking. Voor het bewerken heb ik een graslandfrees, een cultivator van 7 meter, een spitmachine en een 6 scharenploeg. Dit jaar heb ik een nieuwe Grimme GB430 met aanaardkap. Daarmee hoop ik dit jaar rond de 250 hectare aardappelen te poten."

Het telen van aardappelen in een groot gebied vergt goede organisatie, hoe organiseer je dat op het bedrijf?
"Waar ik vooral mee bezig ben is het aansturen en regelen op het bedrijf. Het gaat erom waar je passie ligt, waar je aardigheid in hebt. Bij mij is dat niet om hele dagen op de trekker te zitten. Aardigheid voor mij ligt bij het contact met mensen, het handel doen en grootschalige landbouw. Het bedrijf teelt dan ook vooral fritesaardappelen. Fontane, Innovator, Agria zijn mijn grootste rassen. Die markt past het beste bij mij en daar heb ik de connecties liggen." 

"Met het personeel en een goed transport kom je een heel eind. Ik heb 3 vrachtwagens en kan zelf 4.500 ton aardappelen opslaan. Dat is niet genoeg, dus huur ik opslag voor aardappelen elders in Nederland. Zo wordt niet alles af land verkocht. Zo huurde ik afgelopen jaar vlakbij de verwerker een plek om aardappelen op te slaan. 

Wat is jouw visie en hoe zie je het bedrijf over 10 jaar? 
"Mijn visie is grootschalige landbouw, maar een doel stellen wil ik niet. Een doel veroorzaakt tunnelvisie en dan krijg je oogkleppen op, je mist dan andere zaken die op je pad komen. Stel dat ik alleen meer aardappelareaal wil hebben, dan had ik mij niet beziggehouden met de uien. Terwijl daar makkelijk areaal voor te krijgen is hier. Grootschalige landbouw is mijn visie en misschien heb ik met 10 jaar wel 500 hectare aardappelen en 250 hectare uien. We zien wel wat er op het pad komt."

Grootschalige landbouw is je visie, hoe ga je dit behalen?
"Ik heb zoveel energie, dat wil ik daar inzetten waar dat het beste rendeert. Dat is niet iedere dag achter de jongens aan op het veld. Ik wil veel de handel in van aardappelen, want daar valt naast de teelt ook te verdienen. Daarnaast heb ik nog wat andere plannen, waar ik aandacht aan wil besteden. Het bedrijf moet eigenlijk op zichzelf draaien. Je moet doen waar je goed in bent en wat noodzakelijk is. Het noodzakelijke wat ik doe, is relaties onderhouden met alle partijen. 9 van de 10 dingen kan een ander beter dan ik."

Waarom neem je deel aan de Gewastour aardappelen?
"Ik ben graag onderweg en overal waar je komt kun je weer wat leren. Je komt bij mensen en je weet nooit hoe het balletje rolt. Zo voorkom je ook die tunnelvisie. Ik hoop dat we ondanks corona bij elkaar langs kunnen gaan in het veld om ervaringen te delen. Dat is de reden dat ik meedoe met de gewastour."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden