Eigen Foto

Gewastour Klaasjan Boer

'Lang bewaren totdat uienprijs mij zint'

8 April 2021 - Jesse Torringa

De Boerenbusiness Gewastour volgt dit jaar 8 percelen met gele zaaiuien in Nederland. Iedere week vragen we een uienteler naar het perceel, zijn keuzes en visie. Deze week is dat Klaasjan Boer, akkerbouwer op de Zeeuwse klei in Kortgene.

Hoeve de Knuyt
Locatie: Kortgene
Oppervlakte bedrijf: 100 hectare
Oppervlakte Gewastourperceel: 4,5 hectare
Grondsoort: Lichte klei, 25% afslibbaarheid
Teelt in hectares:
  • 40 hectare graan
  • 27 hectare consumptieaardappelen
  • 17 hectare bieten
  • 10 hectare zaaiuien
  • 7 hectare snijmais

Het uienperceel is 28 maart gezaaid, hoe staat het perceel er nu voor?
"Het zaaien ging goed,  tot nu toe ben ik tevreden. Het is nu aan de koude kant, maar in vergelijking met voorgaande jaren is het beter. Toen was de opkomst beroerd. Afgelopen jaar stond op het perceel wintertarwe en als hoofdgrondbewerking is er geploegd. Vlak voor het zaaien is het perceel klaargelegd met een combinatie van een sneleg en rotoreg. Ik gebruik de rotoreg, zodat het zaaibed mooi vlak wordt. Dat werkt voor mij goed op dit perceel met een afslibbaarheid van 25%."

"We hadden 4 millimeter regen gekregen de dag voor het zaaien aan, dus het zaad was mooi omringd met vocht. Het uienzaad zit ongeveer 2,5 centimeter diep en tijdens het zaaien is Quickstart en Vydate toegediend in een zaaibed van 1,5 meter. Het was eigenlijk wel wat vroeg om te zaaien, maar de omstandigheden waren goed en dan moet je beginnen." 

Uien zaaien op de lichte Zeeuwse klei in Kortgene, Zeeland

Welke uienras(sen) teel je op het bedrijf?
"Ik teel gele zaaiuien van het ras Dormo. Dit doe ik al jaren en dat bevalt goed. Ik teel geen rode uien op het bedrijf, dit was ten koste gegaan van mijn areaal gele uien en dan had ik een extra cel moeten opzetten. Bovendien is de gele ui iets minder ziektegevoelig en op deze gronden worden al jaren uien geteeld, wat het niet beter maakt." 

Waarom kies je voor Dormo op het Gewastour-perceel?
"Omdat de ui kogelhard is en nauwelijks kaal wordt. Mijn strategie is om uien te bewaren en daar past dit ras goed bij, zeker met het lage percentage tarra. Natuurlijk kijk ik naar kwaliteit en tot wanneer ik kan bewaren. Maar als de kwaliteit goed is, kunnen ze zo maar heel lang blijven liggen. Het moment van verkoop verschilt, maar ik wacht totdat de prijs mij zint. Soms loont dat." 

Beregenen is geen optie in Kortgene, waar loop je nog meer tegenaan ?
"Er is ieder jaar wel wat in de uien. Het is droog, de onkruiddruk is hoog of het is de trips die zich laat zien. Ook met het wegvallen van enkele gewasbeschermingsmiddelen wacht ons in de uienteelt een grote uitdaging. Mechanische onkruidbestrijding is een oplossing. Als het weer of de groei van het gewas niet meezit, wordt het denk ik lastig om toe te passen. Maar wat betreft de grond in deze omgeving heb ik geluk, de grond is van zichzelf redelijk opdrachtig. Daar hebben we 15 jaar geleden voor gekozen toen we hier kwamen boeren, ik had voorheen namelijk een akkerbouwbedrijf in Zuid-Holland." 

Waarom neem je deel aan de Gewastour?
"Het is leuk om te zien hoe het in de rest van Nederland met de uien gaat in al die verschillende gebieden. Zo ook in Zeeland, waar je vaak hoort dat het lastiger wordt om uien te telen door bijvoorbeeld fusarium, hitte, droogte en het niet kunnen beregenen. Dat klopt ook wel, zeker de laatste jaren met die droogte. Maar er worden hier nog altijd veel uien geteeld en prima opbrengsten gehaald. Het is leuk om dan een Zeeuwse teler te volgen en dit laat zien gedurende het seizoen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden