Eigen foto

Gewastour Kees Trouw

'Getriggerd worden door telers die het anders doen'

17 Maart 2021 - Jesse Torringa

De Boerenbusiness Gewastour 2021 volgt dit jaar 10 percelen aardappelen van het ras Innovator verspreid over Nederland. Iedere week vragen we 1 aardappelteler naar het perceel, zijn keuzes en visie. Deze week is dat Kees Trouw, akkerbouwer in Hellevoetsluis (ZH).

Trouw landbouw

Locatie: Hellevoetsluis, Zuid-Holland

Oppervlakte bedrijf: 

Gewastourperceel: 16 hectare

Grondsoort: Klei, 25% tot 50% afslibbaar

Teelt in hectares:

  • 72 hectare wintertarwe
  • 50 hectare consumptieaardappelen
  • 16 hectare suikerbieten
  • 12 hectare uien

Hoe staat het ervoor met het perceel van de gewastour?
"Het perceel is geploegd in november en afgelopen jaar stond er wintertarwe op. Op het perceel is 40 m3 rundveedrijfmest en 30 ton compost uitgereden. De kali heb ik er ook al op liggen. Zodra het weer het toelaat, beginnen we met aardappelpoten. Ik hoef alleen nog maar de banden te verwisselen, de rest staat klaar. Dat doe ik in één werkgang met de frontfrees en een aardappelpoter in de hef, daarna frees ik het aan. Gelukkig is de structuur dit jaar beter, want vorig jaar is er flink wat dieselolie doorheen gejast met het klaarmaken van de grond."

Heb je een specifieke strategie in de aardappelteelt?
"We zijn van alle gemakken voorzien. We zijn goed gemechaniseerd, kunnen beregenen en hebben ook goed water om te beregenen. Dus als het gewas erom vraagt of er komt een lange periode met droog weer aan, dan hebben we 2 haspels klaar staan. Natuurlijk zit er een filosofie achter en moet je niet meteen beregenen, maar we streven er naar het maximale werk te doen om een goed gewas te telen."

Wat voor aardappelen teel je en wat is jou gedachte daarachter?
"Ik heb 34 hectare Innovator en 16 hectare Donata. Dat heeft met de opslag te maken in de schuur. Ik kan in totaal 3.000 ton aan aardappelen opslaan en zo is dat mooi gevuld. Ik kies voor deze rassen, omdat ik aardappelen wil telen in het hogere segment waardoor het meer toegevoegde waarde geeft."

Waar geniet je van op het bedrijf en hoe zie je de komende 10 jaar voor je?
"Ik vind de ontwikkeling van het gewas, van knolletje tot aan het moment dat je de aardappelen aan het inschuren bent, fascinerend. Zeker als met het rooien die grote stroom aardappelen naar binnenkomt. Daar haal ik heel veel voldoening uit. En over 10 jaar bestaat het bedrijf nog steeds, of ik dat ben of één van mijn jongens. Welke kant het precies opgaat, weet ik niet, maar ik wil het bedrijf en de omvang houden zoals nu. Het areaal van 150 hectare kan ik goed rondzetten. In de drukke perioden heb ik gelukkig wat extra personeel, maar ik ben dusdanig gemechaniseerd dat het mij de komende tijd prima lukt de komende tijd. Misschien zelfs wel een beetje over-gemechaniseerd. Ik heb de filosofie dat als het goed weer is, je met veel capaciteit moet draaien, want met slecht weer wordt het altijd minder."

Dit is het eerste jaar dat je meedoet met de gewastour. Welke verwachting heb je?
"Ik hoop op een goede wisselwerking tussen de telers die meedoen, zodat je als individuele teler meer inzichten krijgt hoe het in andere gebieden groeit en bloeit. Daarnaast wil ik graag getriggerd worden door telers die het anders doen, waardoor het bij mij beter kan. Nieuwe inzichten kunnen je alleen maar versterken, zodat je zelf kan optimaliseren. Zeker de openheid die de telers ten grondslag leggen in deze gewastour, vind ik heel interessant. Daar wil ik ook aan bijdragen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden