Hazera

Aangeboden door Hazera

Het voorjaar gaat weer van start

12 Maart 2021

Op dit moment zien we de eerste zaaimachines weer verschijnen op het land. Ondanks het vroege tijdstip in het jaar zijn er, speciaal op de wat zwaardere kleigronden, toch al volop beweging van zaaimachines te zien.

De weliswaar korte periode van vorst heeft deze gronden goed gedaan. De structuur is dan ook op vele plaatsen goed. Het is wel erg belangrijk om ook even goed naar de ondergrond te kijken. Deze kan in veel gevallen nog te vochtig zijn.

Lage bodemtemperaturen
Op de wat lichtere gronden, en zeker op de zandgronden, is het de vraag of het gezien de lage bodemtemperaturen (<10 graden) verstandig is om nu al te zaaien. De kans dat het wat langer duurt voordat de uien boven staan, is groot. Met als risico dat de onkruiddruk toeneemt.

Doordat de gronden die nu zaaiklaar gelegd worden behoorlijk fijn vallen, is het erg belangrijk om ook even het weerbericht in de gaten te houden. Het is niet wenselijk om gelijk na zaai op deze gronden een behoorlijke hoeveelheid neerslag te krijgen. Dit in verband met eventuele korstvorming.

Vroege zaai
Zeker bij vroege zaai kan korstvorming  gevolgen hebben voor het plantenaantal, omdat de tijd tussen zaai en opkomst door de lagere bodemtemperaturen langer zal zijn dan wanneer men zaait met een hogere bodemtemperatuur.

Als het gezaaide land wat langer 'bloot' ligt, dan kan het zijn dat deze fijner wordt door het weer. De wind kan dan makkelijker vat op de grond krijgen, met stuiven als gevolg. Het is belangrijk om te voorkomen dat de grond gaat stuiven, zodat als de uien doorkomen, ze geen extra stress krijgen door het stuiven.

Verder kan bij een vroege zaai de uniformiteit van het gewas wat minder zijn. Dit kan van groot belang zijn voor een eventuele eerste onkruidbestrijding.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden